hulegaard.eu

February 1, 2008

Filosofisk lingeri

Filed under: Lingeri, Forskning, SDU, AUC — hulegaard @ 9:28 pm

Der bliver forsket i et utal af emner på de danske universiteter, men at damelingeri :-)  skulle være en af dem, havde nok de færreste gættet på. Det er ikke desto mindre, hvad Syddansk Universitet i samarbejde med Aalborg Universitet (godt med samarbejde på tværs af regionerne :-) ) har sat sig for at undersøge:

Hvorfor det er så vigtigt for kvinder at være velklædt inderst inde, og hvorfor har mænd sjældent held med at købe det rigtige til deres kone eller kæreste?

foto:www.femmefatale.dk

Mærkelig nysgerrighed

Det hele begyndte med en undren hos cand. mag. i samfundsfag og filosofi Per Østergaard tilbage i slutningen af firserne. Det tjener til hans ubetingede ros, at han har tænkt så længe! Akademikeren P. Østergaard undrede sig over, hvorfor kvinder bruger masser af tid og penge på deres undertøj, som kun ganske få alligevel kommer til at se.

»Jeg er sådan en, der undersøger alt muligt mærkeligt. Jeg har samlet materiale til det i en hel del år gennem interviews med kvinder, og forskningen er et forsøg på at trænge bag standardsvaret om, at de gør det for mændenes skyld. Det er en forskningsmæssig nysgerrighed på et område, der tilsyneladende ikke er undersøgt særligt meget, men som fylder meget i kulturen,« fortæller han til den danske presse.

Per Østergaard har fundet ud af, at det for kvinderne mere handler om at udforske andre sider af personligheden, og at undertøjet giver en mulighed for at markere sin sociale identitet og sit tilhørsforhold.

Det er nemlig ikke så meget i soveværelset som i omklædningsrummet, at lingeriet skal stå sin prøve. Her bliver der konkurreret på livet løs om at have det rette undertøj, og falder en kvinde uden for normen, kan hun risikere at blive stemplet som enten »billig«, »husmoderagtig« eller som en »sjuskedorte«.

Forskel på stilen

Det er også blevet undersøgt, hvorfor mænd så ofte rammer ved siden af, når de giver deres udkårne lingeri (og dog ?) Det er der ifølge Per Østergaard to grunde til. Nu bli´r det vigtigt, så vi ta´r det sekventielt:

1) Mænd og kvinder har et helt forskelligt syn på, hvad der ser godt ud.

2) Mænd har meget lidt praktisk forståelse for funktionelle ting som størrelse og stil.

»Mændene har ingen indsigt i det. De aner ikke, hvilken udskæring i trusserne kæresten gerne vil have, eller om det skal være en bh med foring eller bøjle,« fortæller denne philosoph til den danske presse.

Back-up litteratur

Nysgerrige mænd og kvinder kan nærlæse forskningsresultaterne i deres helhed i bogen »Forbrugssituationer – Perspektiver på oplevelsesøkonomi« fra Aalborg Universitetsforlag.

Refleksion

“Mændene har ingen indsigt i det” si´r denne højtuddannede universitetsforsker og filosof og fortsætter andetsteds “at undertøjet for quinden giver en mulighed for at markere sin sociale identitet og sit tilhørsforhold”.  

Enhver kan tænke sit med disse “videnskabelige”  observationer og konklusioner og det gør de forhåbentlig :-) .

På (næsten) sammenbrudets non-videnskabelige rand og kant vil jeg ganske gratis betro læseren, at mine kreditkorts magnetstriber er blevet slidt ganske meget gennem årene, når “kort-terminalen”  i lingeri-forretningen arbejdede.  Ligeledes - nu vi er i gang med de digitale betroelser - vil jeg med stor maskulin ydmyghed :-) betro de blog-læsere, der stadig læser med, at jeg har kendt rimeligt forskellige typer af quinder, såvel i størrelse, nationalitet som indtægtsgrundlag og erhvervsstatus samt ikke mindst fordele og bagdele.  Disses udsagn i forskellige anledninger osv. er ikke just kongruente med filosoffens geniale konklusioner. (Selv-)censuren fortæller mig, at vi stopper her.  Men jeg har fået lov til -  af samme censur - at fortælle, at man(d) ikke skal æde alle akademiske konklusioner råt….slet ikke!

Tilbage sidder jeg arme ældre 50+ nussegrå mand - med alle mine lingeri-oplevelser (næsten :-) ) konstant kørende som youtube-sekvenser på min indre harddisc - og tænker:

Hvem mon har finansieret denne forskning?

Powered by WordPress