hulegaard.eu

June 17, 2009

Pirater i Provinsen

Filed under: Anne Bonny, Mary Read, Pirater, compagnie-aquanaut.de, Lovis, Caribien — hulegaard @ 9:01 pm

Alene overskriften afslører straks, at refleksionen ikke vedrører det fremadstormende svenske politiske parti Piratpartiet. Derimod er der tale om et omrejsende piratskib ( Lovis), der for tiden gør forskellige havne i Lillebælt og Østersøen mere eller mindre usikre.

Kompagni Aquanaut

Overskriften dækker over et frit ensemble af danske, tyske, østrigske, schweiziske og polske artister samt musikere.  Denne gruppe har siden 2005 arrangeret artistiske og visuelle teaterforestillinger. Hensigten er at udbrede kendskabet til moderne cirkusformer.

Turnéplanen 2009

Turnéen har strakt og strækker sig fra Flensburg, Egernsund, Sønderborg, Assens, Haderslev, Fredericia, Bogense, Kolding, Fåborg, Svendborg og til slut Ærøskøbing (25/06/09).  Hjemmesiden compagnie-aquanaut.de fortæller mere.

Årets pirathistorie

Enhver piratelsker kender historien eller legenden ;-) om de to stærke quinder Anne Bonny og Mary Read.  Forestillingen illuderer denne historie.

I essens: 

I 1700-tallet hærgede piraterne i Caribien. Sørøverkaptajner som Henry Morgan og Sortskæg var legendariske; det samme var sagnene om kaptajn Flint og hans formidable kvartermester Long John Silver.   To kvindelige pirater skilte sig ud, nemlig Anne Bonny og Mary Read.

Anne forlod sin mand James Bonny for at slutte sig til sin elsker, sørøverkaptajnen Calico Jack. Under deres togter mødte hun Mary Read. Sammen plyndrede de i starten af 1700-tallet en lang række skibe i Caribien.  I 1720 blev Calico Jack og hans besætning overmandet af et skib, udsendt af guvernøren på Jamaica. Besætningen blev landsat og dømt til døden. Både Mary og Anne blev skånet, angiveligt fordi de var gravide. Den senere skæbne er uklar. Det menes, at Mary døde i fængslet af feber og Anne blev reddet af sin indflydelsesrige far hjemme i Storbritannien; muligvis fortsatte hun senere igen som pirat under et andet navn.

Refleksion

Emnet “pirateri” har altid fascineret blogejeren.  Denne forestilling var i sin opsætning på denne lidt halvkolde juni-dag et sted i en dansk provinshavn et mini-kulturelt og herligt tableau.  Den slags “kultur” skal der være plads til, hvilket adskillige tilskuere i alle aldre også synes….

Next Page »

Powered by WordPress