hulegaard.eu

October 7, 2008

Long John Silver havde grinet højt

Filed under: Politik, John Silver, Absalon, Task Force 150, Pirater, Suez-kanalen — hulegaard @ 9:17 am

Pirateri er fra fransk (pirate). Der er flere synonymer for ordet som fribytter, kaper eller sørøver osv. Uanset label handler det om røveri og realisering af udbytte på søen.  

Absalon

Det gode orlogsskib “Absalon” patruljerer sværtbevæbnet nede i det Arabiske Hav og Aden bugten. Siden september har orlogsskibet været leder af den såkaldte Task Force 150, der udgør den internationale indsats mod det efterhånden omfattende sørøveri i farvandene omkring Afrikas Horn på østsiden af kontinentet.

“Absalon” har indtil nu modtaget en del meldinger om kapringsforsøg (og der forventes desværre mange flere i fremtiden). Ifølge skibets besætning kan det være svært at skelne egentlige pirater fra de lokale fiskere, hvilket komplicerer opgaven yderligere.

Legalitet

Der findes desværre ikke nogen f.eks. international lov/aftale under FN, der kan legitimere, at Task Force 150-skibene kan tilbageholde pirater og efterfølgende sende dem til retforfølgelse. De forskellige lande har hver deres regler/love. Hertil kommer - bemærk kære læser -, at Danmark og en del andre lande ikke udleverer pirater til (piratens hjem-)lande, såfremt disse har dødsstraf.

Den seneste episode, hvor somaliske pirater blev frigivet trods tilsyneladende alle tegn og indrømmelser på pirateri, skyldes netop ovennævnte “regel”.

Senest har en tysk ekspert i havret og pirateri - dr. Wolff Heintschel von Heinegg - udtalt (til Berl.Tid.):

“Enhver stat, der ønsker og er i stand til at retsforfølge dem (piraterne, red.), har ret til det. Danmark kunne derfor have overgivet dem til en hvilken som helst stat, herunder alle stater med krigsskibe i området”

Lidt fakta 

Stortset hele den anseelige skibstrafik mellem Europa og Asien passerer gennem den 192 meter lange Suez-kanal af omkostnings- og (heraf afledt) miljømæssige grunde.  Der sejler årligt ca. 18.000 skibe gennem kanalen, der blev bygget i 10-året 1859-1869.

Den Danske Rederiforening oplyser, at der p.t. er 10-15 kapringer i området. Perspektiverne er mange. Hvad får pirater med de tiltagende plyndringer? Hvad med løsesum? Hvad med de menneskelige omkostninger hos besætningerne?

Refleksion

Er Danmark for blødsøden? Hvordan opleves den seneste “returnering” mon af besætningen? Begrebet “krænket retsfølelse” bliver unægtelig sat i perspektiv!

Long John Silver havde grinet højt med sin dybe stemme, hvis han havde fulgt handlingen….

Next Page »

Powered by WordPress