hulegaard.eu

November 22, 2008

Clinton i teltet

Filed under: Politik, Barack Obama, USA, Henry Kissinger, Hillary Clinton, Lyndon Baines Johnson — hulegaard @ 10:10 pm

50+ læsere og sikkert også andre historisk interesserede vil erindre bogstavskombinationen LBJ. Forkortelsen af Lyndon Baines Johnson, USAs 36.te (demokratiske) præsident (1963-1969). Ironien er, at han var en fremragende indenrigspolitiker, der blev knækket af Vietnam-krigen og generelt manglende interesse og forståelse af udenrigspolitik (modsat såvel sin forgænger Kennedy som sin efterfølger Nixon).

LBJ var en erfaren mester i at manøvrere Kongressen. Det lykkedes at få gennemført “The Great Society” - en omfattende velfærdsreform. Johnson kunne være blevet en stor præsident, såfremt han “havde nøjes med US-indenrigspolitik”.  Modsat hans indenrigspolitiske resultaters storhed, var hans person en - på mange måder - grov texas-cowboy. Historier om hans “møder” for åbne toiletdøre samt ikke mindst hans berømte - erkendt yderst pragmastiske - ord til FBIs navnkundige chef J. Edgar Hoover:

“det er nok var bedre at have ham stående inde i teltet og pisse ud, end udenfor og pisse ind”

USAs næste udenrigsmin. Hillary Clinton

Hillary Clinton

Fokuseres på mediernes bombardement aktuelt omkring den nyvalgte US-president Barack Obama vil hans demokratiske ærke-rival Hillary Clinton blive udnævnt til kommende udenrigsminister omkr. d. 27. november 2008.

Er det et rigtigt valg? 

Mange vil se Hillary Clinton som det helt rigtige valg. Den kvindelige US-junior-senator med den store gennemslagskraft, med sin mand - eks-præsident Bill Clinton (nr. 42) siddende bagved. Det er næppe til diskussion, at hun på mange måder er kvalificeret, intelligent, veluddannet og som eks-præsident-frue aktiv medspiller i sin mands politik i hans embedsperiode 1993-2001. Hertil kommer muligheden for demokratisk “forsoning” mellem rivalerne.

Det er næppe heller ikke en overdrivelse, at Obama og hans kabinet står overfor gigantiske udfordringer - nogle vil måske kalde det “den store hovedrengøring” - efter en republikansk præsident og kabinet (med få undtagelser), der ikke er set ringere i mands minde.

Fortalere argumenterer også for “Clinton-magien”, der skulle gøre det nemmere at sælge amerikansk udenrigspolitik (læs: supermagtsrolle i det 21. årh.).  Den gamle nestor i amerikansk udenrigspolitik, tidl. udenrigsminister dr. Henry Kissinger roser valget af H. Clinton.

Kommentatorer i diverse amerikanske medier har på den anden side advaret mod, at verdenspressen fremover vil lede efter den mindste uoverensstemmelse mellem den (formodede) kommende udenrigsminister og præsident Barack Obama. Til disse hører den (aner-)kendte kommentator Thomas Friedmann (New York Times) “Madame Secretary?” (18/11/08)

Refleksion

Mon det forholder sig, som afdøde LBJ sagde til J. Edgar Hoover :-) ?  - Personligt ville jeg aldrig dele en lyn-lottokupon med hverken Hillary eller Bill, deres begavelse og karisma til trods….a-l-d-r-i-g!

Denne blogejer sætter stor pris på USA og ønsker - som millioner af andre almindelige (verdens-)borgere, at det må lykkes for den nyvalgte demokratiske præsident og hans kabinet at “vende supertankeren” - til fordel for De forenede Stater, til fordel for dets allierede og i sandhed også fremtidige globale udvikling.  En anderledes verdensorden er på vej; det seneste G-20 møde i Washington varsler flere pladser ved “the Decision Table”.

Time will show….so indeed!

Next Page »

Powered by WordPress