hulegaard.eu

January 19, 2008

Liverpool - kulturhovedstad

Filed under: EU, Liverpool, Storbritannien, Kulturhovedstad, Wirral, The Beatles, FC Liverpool, Everton — hulegaard @ 12:23 pm

Liverpool -  navnet klinger ikke just eksotisk i de flestes ører! Man forestiller sig en stor beskidt engelsk havneby (faktisk efter London Storbritanniens største) med massevis af trøstesløse kvarterer, afskallede husmure, halvfulde og slingrende pubgæster.  Og så noget med “FC Liverpool”  og “Everton” og “fodbold” og “The Beatles”.

Mit møde med Liverpool

Lidt omtrent samme fordomme havde jeg selv for nogle siden, da jeg i perioder boede i byen som et led i et EU-udvekslings-projekt.  Jeg blev - gudskelov - klogere om denne ca. 1/2 mio. by ved floden Merseyside. Tæller vi alle - de ikke just charmerende forstæder med - er den på Københavns størrelse (ca. 1,4 mio. indb.). 

De seneste halvesnese år er store dele af havneområdet restaureret på indbydende vis. Samtidig er det gået stærkere på andre planer. I 2004 blev byen slusset ind på UNESCOs verdensarvsliste takket været sin rolle i verdenshandlen samt sin fremmeste havneteknologi.

I 2008 er den så udvalgt som EUs kulturhovedstad.  Museerne har naturligvis pudset de kulturelle støvler i et forsøg på - også på dette område - at vise Liverpools kreative og innovative evner i såvel EU som verdenssammenhæng. Nogle smagsprøver:

Art in the Age of Steam (’kunst i dampens tidsalder’), som vises i Walker Art Gallery fra 18. april til 10. august. Blandt de kunstnere, der beskrev jernbanernes gennembrud, og som vises på udstillingen, er verdensnavnene Claude Monet, Camille Pissarro og Edward Hopper.

Storby-prospekter - Walker viser ligeledes en udstilling af maleren Ben Johnsons storbyprospekter fra 24. maj til 2. november.

The Beat Goes On ( 12.juli - 1.november) på World Museum Liverpool. The Beatles og andre navne vil spille en vis rolle i udstillingen.

Faraonernes tid - Til efteråret åbner World Museum Liverpool en afdeling, som bliver helliget museets udsøgte Egypten-samling, der betragtes som en af Europas bedste. Man får mulighed for at se, røre, lugte og lytte til de mange hundrede minder om faraonernes tid.

Glem heller ikke det mangeårige Tate Gallery  og (for de ægte fans) the Beatles Story (ved Albert Dock i det smukke dok-område).  De fodboldinteresserede skal nok finde vej til Anfield Road (FC. Liverpools nuværende stadion, der om få år afløses af et noget større ikke så langt derfra ved Stanley Park) samt Goodison Park (Evertons hjemmebane). For hestesportsinteresserede er Aintree og Haydock banerne  kendte. Massevis af golfbaner lige udenfor osv.osv.

Hertil kommer to af Storbritanniens største kirker, den traditionelt anglikanske katedral og en moderne katolsk - begge meget imponerende!

Et mindre Chinatown associerer også til byens åbning mod verden.

Wirral

Når man står ved havneområdet, ses også havneområder og beboelser på den anden side af Merseyfloden. Færger og tunneller er forbindelsen. Det er Birkenhead beliggende på halvøen Wirral.  Selve byen skal bare passeres, men bagved ligger mindre - ofte kønne byer samt flere seværdige naturområder.  -  Jeg boede og arbejdede på en institution beliggende på denne halvø i 5 uger, så jeg kender lidt til hele området :-)

En maritim mulighed er det historiske orlogsmuseum, der rummer den største skibssamling af krigsskibe i det 20.århundrede i UK, inkluderet en u-båd fra Atlanterhavsflåden, der blev hævet 48 år efter krigen.

Refleksion

Smagsprøverne foroven angiver forhåbentlig, at Liverpool meget vel kunne være et besøg værd; også for andre end godtfolk som fodbold-fans. Jeg har siden med mellemrum fulgt udviklingen i området på afstand, hvilket gav inspiration til en short-story (= http://hulegaard.dk/liverpool.htm ) .

“You´ll never walk alone”  er den berømteste af den hæderkronede FC Liverpools slagsange.  Sandheden bag ordene vil opleves af de mange tusinde, der i 2008 forventes at besøge Storbritanniens store vestvendte havneby.

Jeg lærte at holde af denne by, det gør mange andre garanteret også efter besøget….

Powered by WordPress