hulegaard.eu

January 29, 2011

VM herrehåndbold - Malmø

Enhver håndboldinteresseret (og sikkert mange flere) kender det danske herrelandsholds resultatmæssige skæbne, når disse linier læses.

28-24 lyder den imponerende indsats og semifinalesejr over Spanien på. Detaljerne er fuldt dækket i medierne, blot bør nævnes to unge verdensstjerner i svøb - fynske GOGs tidligere spillere Mikkel Hansen og Niclas Landin.

In retrospektiv 

Scenen var den anden semifinale mellem værtsnationen, den stoute håndboldnation Sverige og verdensmestrene fra Frankrig i Malmø Arena denne kolde og klare sidste fredag i januar 2011.

 Den forholdsvise nye multiarena har plads til max. 13.700 tilskuere (ishockey) og 12.700 til f.eks. håndbold. Grundet billetsalgs-problemer ifm. Danmarks-kampen var der “kun” 11.436 tilskuere. Man kunne sandelig høre dem i denne multiarena, der også indeholder et samlet antal restaurant- og barpladser på ialt 3.250 sæder, hvortil kommer bl.a. 370 toiletter m.m..

Een af de største mulitihaller i Norden, kun og størst af alle den fantastiske Globen (link) (verdens største sfæriske bygning)  i Stockholm har en endnu større tilskuerkapacitet på 13.850 til denne type sportsarrangementer (max. 16.000 tilsk.).

Den 4.december 2010 indviedes Citytunnelen i Malmø. Den 17 km. lange togstrækning generede station “Hyllie”, der sammen med de andre stationer Triangeln og Malmø C har forbedret Sveriges 3dies største bys infrastruktur i den - med rette - ambitiøse Øresundsregion. Malmø Arena ligger lige ved Hyllie stationen.

På to centrale, midtfor på langsiden, udvalgte pladser på 2 række fra banen - købt da billetsalget åbnede en martsdag i 2010 - sad blogejeren og hans blogven alias den tidligere TV-sportsjournalist, forfatter og lyriker, lydbogsoplæser m.m. Bent Otto Hansen. Vi var sammen med 11.434 tilskuere vidner til en interessant semifinale denne sidste fredag i januar anno 2011.

Aktørerne var værtsnationen Sverige versus Frankrig.  Sejrscifrene kom til at lyde på 29-26, og det kunne der ikke siges så forfærdeligt meget til. Frankrig demonstrerede, at de var en klasse bedre i spillets faser med deres stjernemandskab.

 

Den svenske trænerbænk (bill) gjorde, hvad den kunne med de blå-gule spillere, men modsat trænere og verdensstjernene fra 1990ernes guldhold, var de unge spillere ikke moden til mere end en 3-4 plads mod Spanien.

Refleksion

Der er brugt megen harpiks og kastet mange håndbolde, siden danskeren, skolelæreren, oberstløjtnanten, OL-deltageren m.m. Holger Nielsen for 113 år siden begyndte at tænke tankerne om håndboldspillet som den vistnok første i verden. Siden har dansk håndbold været med i den absolutte internationale top-10 både på herre- og damesiden. Damesiden fejrede store triumfer især i 1990erne. Herresidens største var EM-titlen i 2008 i Norge fulgt af den formidable 2 plads ved VM i Sverige 1967, hvor et helt undertippet dansk hold efter en fantastisk semifinalesejr over mægtige USSR tabte finalen til (det daværende) Tjekkoslovakiet.

I horisonten kommer ihvertfald to store udfordringer for dansk herrehåndbold. Den ene er forhåbentlig deltagelse og gerne slutdeltagelse i OL 2012 i London og så den anden…

Den helt store chance for dansk herrehåndbold - Europamesterskabet i 2014 i Danmark. Danske spillere/talenter som Rasmus Lauge Schmidt, (skadede) 2,10 meter Nikolaj Markussen m.fl. vil til den tid have haft så meget harpiks på deres unge hænder, medens deres hår på brystet er blevet noget mere stift. Stadig unge som storskytten Mikkel Hansen og målmanden Niclas Landin er allerede gode eksempler. De har til den tid hørt så mange brølende multihal-tilskuere såvel i Skandinavien som ikke mindst udenfor i international sammenhænge for deres klubhold og på landsholdet. Ja måske er de blevet hærdet i verdens bedste klub-liga, den tyske! 

Det bliver så dansk håndbolds mest vindende coach og cheftræner, Ulrik Wilbeks sortie i 2014 på hjemmebane….det må og kan blive noget stort!

Noget stort var også oplevelsen af det blå-gule Sverige versus verdensmestrene fra Frankrig igår aftes i Sydskandinaviens største sportshal.  Har man - som blogejeren - oplevet store tyske indendørs sportsarenaer, findes der næppe noget lignende!

Men, menne, men oplevelsen i Malmø Arena fortalte enhver, at skandinavisk foretagsomhed absolut kan være med i konkurrencen. Finalerne afvikles alle i denne nye hal. I morgen søndag d. 30. januar først bronzekampen mellem værtsnationen Sverige og Spanien og dernæst finalen mellem Frankrig - Danmark.

Verdensmesteren søndag d. 30.januar 2011 hedder så…… Er det Marseillaisen for “Les Bleus” eller “Kong Christian” for de rød-hvide, der bliver spillet til slut? Brølene fra ca. 12.500 tilskuere, heraf et klart flertal af danske og svenske, vil  heppe på Skandinaviens håb.

Verdens bedste håndboldspiller, venstre backen og playmakeren, den 196 cm høje og serbisk fødte, 26-årige Nikola Karabatic, nu spillende i den sydfranske klub Montpellier HB, vil sikkert meget gerne holde højre hånd mod hjertet og synge med på sit lands verdenskendte nationalmelodi! Sker det?

 

 

De franske verdensmestre mod de kommende danske verdensmestre anno 2011(??) eller måske mere sandsynligt Europamestre anno 2014 i DK.

Next Page »

Powered by WordPress