hulegaard.eu

May 1, 2011

Berlinerluft forår 2011

Man siger ofte om et menneske, at det er sammensat. Afhængig af personligheden og detaljeringsgraden gælder det vel for de fleste individer. Når en storby gæstes, kan betegnelsen ”sammensat” også anvendes, om end komponenterne er temmelig meget anderledes.  

Berlin er ubetinget Europas mest sammensatte hovedstad alene af historiske grunde. Den har næsten nøjagtig samme størrelse som Rom, men langt fra så køn. Det gælder også nogle af de andre – noget smukkere – europæiske hovedstæder som f.eks. Paris, Madrid, Lissabon og Stockholm for nu at nævne nogle smukke metropoler, som blogejeren (og sikkert mange læsere) har besøgt over tid, for nogles vedkommende indtil flere gange på forskellige årstider.

Tysklands hovedstad siden genforeningen er stadig et patchwork af forskellige bydele, der holdes sammen af det tyske sprog, den tyske mentalitet og ikke mindst økonomiske donationer fra den tyske stat, der for øvrigt også nu er placeret i Berlin, hvortil kommer et fabelagtigt patchwork af dækkende og velfungerende offentlig trafik i form af U-bahn, S-bahn, regionaltog, busser, dobbeltdækkerbusser samt ikke at forglemme sporvogne.

Der er færre byggekraner end de første 10-15 år efter Murens fald i 1989. Der er bygget og renoveret utroligt meget i de fleste af Berlins bydele. Men kommer man i visse områder af den østlige del, står kommunist-tiden stadig lys levende for enhver beskuer, især hvis man har oplevet DDR-tiden og besøgt Østberlin og andre daværende østtyske byer.

Berlins mindre ”tyske urbane brødre” Hamburg, München, Düsseldorf og Frankfurt am Main er i sandhed økonomiske sværvægtere i sammenligning med den ”fattige hovedstad”. Men Berlin formår alligevel at tiltrække kapital, efter at genforeningen fortsatte de tidligere økonomiske subsidier fra USA og det gamle Vesttyskland. Den formår også at tiltrække allehånde af skæve eksistenser og et forholdsvist stort kontingent af indvandrere.

Berlin-tal

Opdateret statistik fra Berlin viser, at indbyggerantallet aktuelt befinder sig på 3.387.562, hvoraf 872.132 har immigrantbaggrund, altså ca. 25 procent. Største kontingent er af tyrkisk afstamning i væsentlig grad centreret i visse bydele (Kreuzberg osv.). Interessant at tænke på, at Tysklands 3 næststørste byer Hamburg, München og Køln i indbyggerantal næsten svarer til Berlins.

Omkring 40 procent af Berlins indbyggere er erhvervsaktive og næsten lige så mange (38 pct.) lever af overførselsindkomster. Hver fjerde berliner må klare sig for ca. 700 EURO/mdr.

Som turist kan man afgjort profitere på det – stadig – relativt lave prisniveau. Forbrugerindeksen for Europas hovedstæder bringer Berlin helt ned på en 12te plads (efterfulgt af Bratislava, Praha og Warszawa).

Byen siges at skylde i omegnen af 60 mia. EURO og have en arbejdsløshedsprocent på tæt ved 17 procent.

Berlinerluft

Mit første besøg i den kolde januar 1968 grundlagde min mærkelige ambivalente kærlighed til Berlin. Der var den dynamiske by med det pulserende lyshav i Vest og det triste og slidte i Øst af en by, der vel egentlig havde sin mest gyldne tid under nazismens år fra 1933 og indtil krigen vendte i 1942/43.

Et ungt menneske oplevede blandt meget den nyligt celebrerende 85-årige Hugh Hefners Playboy Club i det daværende Vestberlin, hvor afdøde US-skuespiller Dean Martin ugen forinden mit besøg havde fyldt natklubbens swimmingpool med champagne! I kontrast et besøg i Østberlin, hvor de slidte kvarterer, de raslende sporvogne, DDR-borgernes anderledes tilgang til livet modsat det nærmest uhæmmede, ubegrænsede og projektørbadede leben i Vestberlin, der lå som en ø i det kommunistiske DDR i 44 år.

Togrejsen gennem DDR og transitten via Ostbahnhof og Friedrichstrasse station glemmes aldrig af dem, der har prøvet det. Det samme gør ej heller kontrasterne mellem Vest- og Østberlin.  Ved mit forrige 2009-besøg var der rig mulighed for oplevelser, som er beskrevet i linket ”****”

Skønt kalenderkrydserne ikke denne gang stod til sightseeing, blev der alligevel grundet aflysning af en næsten heldagsaftale nyreserveret 4 særlige ”hotspots”, nemlig Reichstag, DDR-museet og det nye Nazi-museum samt borgen Spandau.

Reichstag

Det startede ikke særligt vellykket. Det var tredje forsøg for at se den britiske stjernearkitekts Norman Fosters renovering af den tyske rigsdagsbygning og ikke mindst den fabelagtige kuppel. Første gang for nogle år siden var køen så lang, at man næsten kunne nå at få tilkendt folkepension, inden indgangspartiet kunne passeres.

Anden aflysning skete sidste år i maj, hvor jeg ellers skulle have spist frokost med en østtysk ven i bygningens restaurant (Feinkost Käfer). Tredje forhindring var så denne gang, hvor Rigsdagsbygningen var afspærret af sikkerhedsmæssige årsager.

http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/index.jsp

DDR-museet

Dette seværdige museum ligger lige som stort set alle andre museer i Berlins bymidte.  Det befinder sig vis-a-vis den topmoderniserede Berlin Dom (anbefales, husk også et besøg oppe i kuplen) på den anden side af floden Spree.  Museet gengiver på aldeles fremragende vis (næsten) alle afskygninger af DDR-tiden (1945-1990). Det er et absolut MUST for enhver, der bare har nogle kubikmillimeters interesse i det gamle Østtysklands indhold på alle planer.

http://www.ddr-museum.de

Nazimuseum

”Topographie des Terrors” er det knap så mundrette navn på et af de nyeste museer i Berlin. Det ligger meget belejligt lige op til et afsnit af den stadig fastholdte Berlin-mur.  Museets bygning og udendørs nøgne anlæg er placeret, hvor det i nazi-tiden berygtede bygningskompleks i Prinz-Albrecht-Strasse lå, der var hovedkvarteret for Gestapo og SS.  Dette ”dokumentationscenter” er en lækkerbisken for enhver historieinteresseret og mindst betagende i sin visuelle præsentation for øvrige.

http://www.topographie.de 

Spandau – Zitadellet

Slottet Charlottenburg og ikke mindst det nuttede lille jagtslot Sans Souci i Potsdam i vestlig retning udenfor Berlins centrum er foretrukket af de fleste besøgende. Men jeg tøver ikke med at fremhæve Zitadellet Spandau som det måske mest interessante.

Under delingen af Berlin mellem 1949-1990 var Spandau en del af Vestberlin. Zitadellet er placeret i udkanten af den nydelige bydel Spandau og er et besøg værd.  Det bør ikke forveksles med Spandau fængslet i samme byområde, der blev verdenskendt efter 2. verdenskrig af en særlig grund.

Syv nazi- krigsforbrydere, der var blevet idømt lange fængselsstraffe, blev indsat i juli 1946: von Schirach, Dönitz, von Neurath, Raeder, Speer, Funk og Rudolf Hess. Til forskel fra Raeder og Funk, der blev løsladt før tid, kom Hess til at sidde i fængslet til sin død i 1987. Han var i de sidste 21 år den eneste fange i fængslet og hængte sig i en alder af 93 år i cellen. Fængslet blev efterfølgende jævnet med jorden (nuv. Britannia Centre Spandau og parkeringspladser).  De fire allierede besættelsesmagter, USA, England, Frankrig og Sovjetunionen varetog på skift bevogtningen af fangerne, og det var et af de allieredes få fælles arrangementer, der vedblev at være i kraft, efter at Det Allierede Kontrolråd var ophørt i 1948.

http://www.zitadelle-spandau.de

Diverse

Uden at ”gøre forskel” bør vi ikke glemme at servicere børn og barnlige sjæle (uanset alder).  Besøgene i Deutsches Technik museum og Loxx kan sagtens gentages ved hvert Berlin-besøg!

http://www.sdtb.de

http://loxx-berlin.de

Afhængig af den zoologiske interesse for samme personkreds har Berlin 2 zoologiske haver. Den tidligere østberlinske er en arealmæssig større dyrepark med et begrænset dyresortiment. Den mest berømte og største (antal dyr) ligger i centrum af Berlin. Den nyligt afdøde forgudede isbjørn Knut er ikke glemt, hvilket de talrige blomsterbuketter og kort langs indgangen (illustr.) vidner om.

http://www.zoo-berlin.de

Refleksion

Var dette 6te besøg det sidste?  Næppe!  Der forventes flere i de kommende år afhængig af begivenheder og ”verdenssituationen” i denne sammensatte og dynamiske by, der afgjort befinder sig på blogejerens top-10 liste.

Jeg har boet på semi-lusede pensioner, hoteller af yderst variabel standard fra dårligt til aldeles fremragende samt denne gang af forskellige grunde i privatlejlighed via det dansk-tyske koncept http://byferier.dk. Sidstnævnte kan varmt anbefales. 

De gamle topmoderniserede og velfungerende lejligheder i den varierende tidligere DDR-arbejderbydel Prenzlauer Berg danner en fornuftig logistisk adgang til byens tætmaskede transportsystem, hvortil kommer selve det stimulerende miljø i bydelen.

Mange danskere benytter påsken til en Berlin-tur.  Men byen kan ses, opleves og nydes på alle årstider, når man husker det nærmest fastlandsklimaagtige vejr i denne helt særlige – Europas mest -sammensatte hovedstad.

Har man først fået den tyske hovedstad op under skosålerne, slippes den ikke så let, uanset om man skifter sko!

 Berlin ist immer eine Reise wert!

Luftfoto:  Spandau Zitadel

Øvrige fotos: Erik Hulegaard

Next Page »

Powered by WordPress