hulegaard.eu

January 6, 2008

Willy Brandt nach hause

Filed under: Politik, Tyskland, Willy Brandt, Lübeck, Vestberlin, SPD, Helmut Schmidt, Forbundskansler — hulegaard @ 8:29 am

Willy Brandt (1913-1992) blev født Herbert Ernst Karl Frahm i Lübeck. Han var forbundskansler 1969-1974, forinden var han udenrigsminister og endnu tidligere borgmester for Vestberlin, da byen var delt, og Muren skar lige igennem. Mange erindrer hans medvirken ved Kennedys besøg d. 26.juni 1963.

 Brandt havde også en stærk tilknytning til Skandinavien. Han flygtede fra nazisterne til Danmark 1933 og boede nogle dage hos arbejderdigteren Oskar Hansen, manden bag »Når jeg ser et rødt flag smælde«. Han fortsatte til Norge, senere til Sverige, og bevarede livet igennem forbindelsen til Norden.

Willy Brandt nach hause

Han får nu 15 år efter sin død sit eget hus i fødebyen Lübeck i et patricierpalæ. Blandt andet er det tanken, at der skal forskes, og huset skal frem for alt tiltrække unge tyskere, der i stigende grad synes, at politik er kedelig og uvedkommende. Willy Brandt var det modsatte, i hvert fald udadtil. Brandt er vigtig for byen, for nationen og for hans socialdemokratiske parti SPD. Han er en af Lübecks tre nobelprismodtagere – de to andre er Thomas Mann og Günter Grass.

Personen Willy Brandt

Enhver, der har fulgt tysk politik fra sidelinien, kender Willy Brandts varierede privatliv. Hans første hustru Carlota Thorkildsen er mindre kendt. Fronten i hans aktive år i tysk politik var den yderst noble, kultiverede og loyale norsk-fødte Rut.  De blev skilt i 1980, da han fandt en yngre model Brigitte Seebecker (eller hun fandt ham!). Hans eget temperament var svingende og hans interesser for kvinder var kendt. Begge faktorers intensitet var langt over middel :-) .  -  Han mestrede og begejstrede store forsamlinger, men havde det ofte vanskeligt med nærhed. Hans politiske instinkter havde ikke samme styrke på det personlige plan. Det mest kendte eksempel var hans nære medarbejder Günter Guillaume, der reelt var en plantet øst-spion af DDRs formidable Stasi. Et forhold, der inddirekte kostede ham kansler-posten.

Muséet i Lübecks Kønigstrasse forsøger at afdække såvel politikeren som privatpersonen Willy Brandt (stortset :-) )alt inkluderet.

Refleksion

Der findes reflekterende læsere. De har sikkert været forbi min hjemmesides 4 bedste statsmænd .  Så har de undret sig over, hvorfor jeg bl.a. vælger Vesttysklands daværende forbundskansler Helmut Schmidt fremfor Willy Brandt?!  Der kan skrives gigabytes af ord om forholdet mellem Willy Brandt og Helmut Schmidt og socialdemokratiets gamle formand Herbert Wehner.

Jeg skal spare mine trofaste læsere for de længere versioner. Den korte: De tre yderst forskellige personligheder kunne ikke døje hinanden, men SPD (det tyske socialdemokrati) forenede dem i perioder. Det er i sandhed ikke første gang i verdenshistorien (eller danmarks-historien :-) ),  at “et højere mål” har forenet store ego´er - ihvertfald udadtil…..nej, vel?

Set fra min digitale skrivepult var Helmut Schmidt en realpolitiker - modsat Brandts mere idealistiske og periodevis smukke politiske tilkendegivelser (knælen i Polen osv.).  I efterkrigstiden har USA haft to katastrofal dårlige præsidenter. Jeg får en akut depression bare ved at tænke på dem, så vi nævner ikke navne :-(

Den ene var i slut-70erne.  Europa var mere end heldig med at have en stærk tysk kansler, der modstod det sovjetrussiske pres.  Det er svært - meget svært - at forestille sig, at Helmut Schmidt ( og Willy Brandt) havde modtaget en formandstol i Gazprom:-) som en senere “partikammerat og kollega”!

Willy Brandt boede yderst beskedent i sin barndom i den tyske hansestadt Lübeck.  Nu indrettes et museum i et palæ.  Pressen har allerede skrevet om det paradoksale i dette. Vistså - men personligheden Willy Brandt var et paradoks på mange måder!  Han fortjener det - ganz einfach!

Powered by WordPress