hulegaard.eu

January 5, 2008

AVE Ma….

Filed under: Malaga, Atocha, Madrid, AVE, Solkysten, Højhastighedstog, Spanien, TGV, ICE, X2000 — hulegaard @ 11:11 am

De fire prikker til slut i overskriften er vigtige. Men det vender vi tilbage til, som studieværterne ynder at sige (og ikke altid gør!).  Af alle transportmidler har toget (og færger) altid haft en special plads i mit hjerte. Dagens refleksion omhandler dette emne; nærmere bestemt højhastighedstog.

AVE Ma….

Overskriften kunne betyde AVE Madrid eller AVE Malaga (og ikke Maria :-) ).  Ultimo december 2007 sås den elegante togsnude i Malaga.  Det har taget syv år at etablere en højhastigheds-forbindelse mellem Madrid og Malaga (af nogle kendt som hovedstaden på Solkysten i Andalusien). Tunneler i bjerge er blevet forarbejdet; det er jo ikke det danske fladland! Hele molevitten har kostet i nærheden af 2,5 mia. EURO.  Den nye hovedbanegård i Malaga ”Maria Zambrano” er næsten på plads. Stationens navn henfører til filosoffen og digteren Maria Zambrano Alarcón, en af de førende skikkelser i moderne spansk filosofi. Men hurtigt tilbage til højhastighedstogene :-)  
Det spanske er kendt som AVE (Alta Velocidad Espanola). Såvel denne AVE-forbindelse som den planlagte metro med sine tre linier (der i skrivende stund er forsinket….har man hørt det før?) danner nu den nye station i centrum af Malaga.

Dette spanske højhastighedstog blev startet i forbindelse med verdensudstillingen (1992) i den fantastiske by Sevilla (kan anbefales et besøg!).  Siden har tog-konceptet udviklet sig og der er fortsat planeret flere ruter i det store land. Senest skulle den “naturlige linie” Madrid-Barcelona have været klar samtidig med Madrid-Malaga. En forcering af byggeriet i Barcelona-kernen gjorde bl.a., at nærtogenes perroner og skinner flere steder styrtede sammen over de nye AVE-tunneler. Skandale og regeringsindgriben. På sigt - dvs. 2010 - vil det spanske højhastighedsnet være verdens største - ihverftfald iflg. den spanske regerings trafikplan.

Centeret er naturligvis den store Madrid-banegård Atocha (husker vi terror-bombningen 11/03/04 !).

Højhastighedstog findes naturligvis også i andre EU-lande (vi venter med verdens hurtigste Maglev-tog i Shanghai og Shinkansen i Tokyo til en anden gang :-) ).  Tyske ICE kan varmt anbefales. Det svenske X2000 er også helt okay.  Derimod skuffedes jeg lidt over det verdensberømte franske TGV, men måske går det ikke så stærkt nede ved Rivieraen :-) (undtagen i casinoerne :-) ).

Dette indlæg formodes at have smal interesse, hvorfor det med højhastigheds-tempo er barberet kraftigt ned og vi hopper således til

Refleksion

Når mine udenlandske kontakter spørger mig om den danske “pendant”, bliver jeg både bleg og får røde kinder; i det mindste for at matche Dannebrog. Så begynder jeg at fortælle om IC4, men krummer tæer og erkender, at det fortsat - gu´ve´for længe endnu - er under prøvekørsel….og at det egentligt ikke er et højhastighedstog.  Det næste er, at skinnerne skal udskiftes og det tager laaaaaaaang tid.

“Jamen Danmark er jo også et lille land” siger de diplomatisk og venligt til mig. Jeg smiler (nogle gange digitalt) og tænker på Nederlandene og Belgien, hvor Eurostar farer igennem.  Samtlige tre BENELUX-lande er m-i-n-d-r-e end Danmark. :-(

Højhastighed fra by-centrum til by-centrum, bedre miljø (end f.eks. fly) - kan anbefales - også til ikke-togentusiaster :-)

Inspirationskilde: Solkysten (fortrinligt blad, der kan anbefales alle med interesse for det skønne Andalusien).

Powered by WordPress