hulegaard.eu

December 22, 2007

A.K.A.

Filed under: Politik, luftfart, Alitalia, Air France, KLM — hulegaard @ 12:09 pm

Overskriften får straks mange til associere med en mulig kapitalfond; dem med nogle kommoder med massevis af skuffer på Caymann Islands eller Liechtenstein.  Måske er det et kaffemærke med en vidunderlig aroma eller pudsemiddel eller….

Selvfølgelig findes forkortelsen allerede i forskellige sammenhænge.  I denne kontekst forestilles et nyt supereuropæisk luftfartselskab A(ir France) K(LM) A(litalia).  Det vil være mange bekendt, at det franske Air France og det nederlandske KLM allerede af drifts-økonomiske årsager er sammenlagt.   Det vil være - måske lige så - mange bekendt, at Alitalia har økonomiske problemer. Det italienske flyselskab taber p.t. 1 mio. EURO pr. dag! 

Forza Italia

Den italienske stat ejer 49 pct. af det nærmest konkurs-ramte selskab. Den har gentagne gange pumpet penge i Alitalia for at holde flyene på vingerne, men EU-Kommissionen har nu nedlagt forbud imod yderligere statslig hjælp.

Det var ventet, at premierminister Romano Prodi (tidl. EU-formand, professor m.m.) sammen med regeringen ville træffe beslutning om salget inden jul, men han frygter tilsyneladende, at Alitalias medarbejdere vil forstyrre juletrafikken, hvis beslutningen kommer nu. Derfor er den skubbet til midt i januar.

Ifølge finansielle kilder vil Air France-KLM betale 35 cent, ca. 2,5 kroner, pr. aktie. Det er under halvdelen af den nuværende aktiekurs.

Refleksion

Siden 1980erne, hvor store amerikanske luftfartselskaber fløj mod den økonomiske afgrund, har konkurrencen fra en liberaliseret fly-lovgivning, lavprisselskaber og flere andre individuelle parametre skabt talrige konkurs-truede store (ofte nationalejede) luftfartselskaber.

Nye kæmpefly som Airbus A380 nødvendiggører gigantiske investeringer, som kun store flyselskaber (ofte med statsgarantier) eller “sunde” fusionerede air-lines kan mestre.

Et - altid interessant - parameter for fly-kunden er “servicen”. Bli´r den bedre?  Kunne man forestille sig en slags “intercity-fly” i Europa (som togdriften er i gang med) varetaget af A.K.A. og Star-alliance m.fl.?….Eller vil de millioner af flypassagerer (herunder denne blogejer) fortsat opleve en udhulning på de fleste oprindelige serviceparametre? Det forekommer mere end svært at se forskellen til lavpris-selskaberne!

Jeg har fløjet med alle tre (= Air France, KLM, Alitalia); KLM endnu ganske mange gange. Ved en mulig næste gang vil jeg notere mig, om der har været en gevinst or “the flighttrip is the same procedure as every year….!”  

Jeg vil da sidde med min (stadig?) betalbare kaffe og tænke på en kommode med et skuffe(-selskab) på de klimatiske og idylliske Caymann Islands :-)

 (info:ritzau)

Powered by WordPress