hulegaard.eu

August 5, 2009

Skakmat m/k

Filed under: Rusland, m/k, Skak — hulegaard @ 6:22 pm

Selv en republikaner kan nyde at betragte, beføle og bevæge såvel en dronning som en konge :-) . Det gælder dog under særlige omstændigheder og medfører ikke kors og bånd og stjerner, men derimod ofte en “mat”-heds-fornemmelse.

Skak

Illustrationen viser en sommeraktivitet, lynfotograferet ved Brandts kulturhus-område i centrum af Odense.  Denne skakdyst for almindelig forbipasserende er en årlig tilbagevendende fornøjelse for en del spillere og tilskuere.

Skak (afledt af det persiske ord ‘Shah’ - konge) er et brætspil for to spillere og et af verdens mest populære spil. Målet med spillet er at vinde ved at sætte modparten mat (også kaldet skakmat), hvilket sker ved at angribe dennes konge på en sådan måde, at angrebet ikke kan pareres.

Skak er en “mental kampsport“, hvor spillerne benytter de strategiske og taktiske elementer, som spillereglerne giver mulighed for, og kræver derfor brug af abstrakt deduktion.

Spillet foregår på et kvadratisk skakbræt opdelt i 64 felter. Hver spiller besidder fra starten et sæt skakbrikker bestående af 16 brikker i en af to farver, der normalt er hvid og sort. Spillerne skiftes til at flytte en af sine egne brikker (udføre et træk), idet hvid altid trækker først, og en spiller kan ikke springe sin tur over. Flytningen skal ske ifølge reglerne for brikkernes forskellige trækmåder og spillereglerne i øvrigt. (tekstafsnit: Wikipedia).

Som så meget andet af vore kulturtraditioner og livsbegreber m.m. menes spillet at komme fra Østen, nærmere bestemt Indien og siden rafineret i Kina. Der er delte meninger om dette og egentlig også uden betydning for anledningen til denne refleksion.

Spillere m/k

Kvinder deltager i turneringer på lige fod med mænd, men skak har traditionelt været en mandsdomineret sport. Det er først i nyeste tid, at kvindelige spillere er begyndt at gøre sig gældende blandt skakkens topspillere. I åbne mesterskaber har der aldrig været en kvindelig verdensmester, men der findes særlige verdensmesterskaber for kvinder. Blogejeren bliver hvert år slået af denne mangel på balance mellem kønnene.  Illustrationen fra denne spontane kulturevent giver en fornemmelse af det.

Bortset fra enkelte vestlige topspillere har (sovjet-)russerne altid domineret skakspillet. Intet tyder aktuelt på, at det skulle ændre sig.  

Refleksion

Hvad årsagen til den forholdsvis russiske ( og tidl. sovjetrussiske republikkers) dominans gennem en menneskealder skyldes, kan man(d) reflektere over!  Blogejerens mangeårige russiske kontakt - der “selvfølgelig også spiller skak” - kan ikke give svaret. Noget i den russiske “folkekarakter” eller kulturtradition eller sportstradition eller en blanding (?).

Skakspillet bestemmes af spillernes evner og viden og i-k-k-e af tilfældigheder (f.ex. vejret) . Det har et utal af varianter/kombinationer, der tiltaler nogle og trætter andre ;-) .  Når en spillers konge er sat i skak uden at kunne flytte sig for at undgå at være i skak, har ha/un tabt. 

Men et nyt spil kan så begynde….ganske som IN Real Life :-) dog med den forskel, at Real Life er ikke kun er sort og hvidt ;-) .   

Powered by WordPress