hulegaard.eu

December 19, 2007

Amager-nummerplade

Filed under: Tatovering, Amager-nummerplade — hulegaard @ 12:50 pm

Vi lærer hele tiden. Ung som gammel og midtimellem. Noget huskes, andet forstår vi og noget husker vi, men forstår ikke. Således dagens refleksion.

Amager-nummerplade

Begrebet “Amager-nummerplade” ses tydeligst på billedet af Monacos yngste prinsesse, den kendte og “livlige” Stephanie.  Tydeligere kan det vist ikke illustrereres.  Den hæderkronede årbog Hvem Hvad Hvor har fået det med i sit seneste nummer….altså ordet og dets betydning :-)

Tatoveringer

Det påstås at være en gammel tradition med at “smykke sin krop”.  Der skulle findes 30.000 - 40.000 år gamle hulemalerier, der afbilder tatoverede mennesker.  Man kan vel fastslå, at naturfolkene ilagde en rituel betydning i denne kropskunst, f.eks. tilhørsforhold til en bestemt status o.lign.

I 1800-tallets Europa bredte denne krops-kunst-kultur sig, dog mindre i den katolske del. I 1891 opfandt amerikaneren Samuel O´Reilly den elektriske tatoveringsmaskinen. Den efterfølgende erkendelse af nødvendig sterilisering af værktøjet skulle sidenhen nærmest revolutionere tatoveringskunsten.

I starten af 1900-tallet have tatovering forvandlet sig fra at være et statussymbol blandt rige eller berejste til nærmest det modsatte: Et klassemærke for fattige.  Det var især i havnekvarterer, at tatoveringskunsten blomstrede.

De seneste 10-15 år har denne “krops-kunst” nærmest fået en renæssance. Nogle forklarer det med, at mennesket har behov for et link til den oprindelige kultur i en nutidig verden, hvor individualisme og rationalitet er ledetråde for manges liv og færden.

Den afdøde danske (sømands-) konge Frederik d. IX var tatoveret, formentlig grundet sit markante link til søens univers. Andre “kendte” som f.eks. den erklærede bi-seksuelle Angelina Jolie er også synligt tatoveret, uvist hvorfor.

Refleksion

Jeg indledte med og gentager til slut: Noget huskes, andet forstår vi og noget huskes, men JEG forstår det ikke…men jeg har dog lært et nyt ord!

 

Powered by WordPress