hulegaard.eu

November 5, 2008

Obama i ny Bara(c)k

Filed under: Politik, US-præsident, Barack Obama, Det Hvide Hus, Chicago, Nr. 44 — hulegaard @ 9:41 am

1600 Pennsylvania Avenue NW Washington, DC 20500 er adressen på en verdenskendt “Bara(c)k” eller mere præcist Det Hvide Hus i Washington D.C., USA.  I den politiske leje-kontrakt står der, at den indflyttende hovedperson og ledsagende familie maximalt kan bo der i 8 år.

Nr. 44 i rækken af US-præsidenter flytter således ind ved en indvielsesceremoni d. 20.januar 2009.  Forinden er gået en intens, periodevis beskidt og frem for alt kostbar - vanvittig vildt kostbar - valgkamp mellem den republikanske John McCain, en ledende senator fra Arizona, og Demokratiske Barack Obama, en junior senator fra Illinois.

 

nr. 44 - Barack Obama

I disse dage ovenpå sejren skrives der i tusind-kilometer-vis af ord om USAs næste præsident.  Han har det seneste år været eksponeret i en helt særlig grad.  Obama kæmpede først (gudskelov ikke forgæves ;-) ) mod Demokraternes formodede sikre valg Hillary Clinton,  senere mod Republikanernes særegne og ældre senator, krigshelten John McCain.  Der har praktisk taget ikke været en nyhedsudsendelse i den vestlige verden, hvor d´herrer ikke er blevet portrætteret, centrifugeret og analyseret i de seneste cirka 12 måneder.

Nu venter de store spørgsmål:

Er Barack Obama det rigtige valg til at føre Verdens (stadig) største økonomi og stærkeste militærmagt videre i det 21. århundrede; måske i den maximale periode frem til januar 2017?

Er Barack Obama en intellektuel sværvægter, men en politisk letvægter?  Er Barack Obama en politisk uerfaren præsident,  der viser sig at være en sværvægter som den vestlige verdens leder?  Matcher Barack Obamas åbenbare oratoriske evner den brutale og realistiske hverdag i det ovale rum i White House?

Det er essentielt, at han forstår at sammensætte et kabinet af kompetente personer (uanset køn), ganske som eksempelvis den demokratiske forgænger (1960-1963) John F. Kennedy mestrede det; forøvrigt blev Obama født i JFKs præsidentperiode (4.aug. 1961).   Personprofiler til kabinettet eksemplificeret som (den tidligere republikanske udenrigsminister og US-stabschef) Colin Powell.  Personer med en realistisk indstilling til en anderledes (spirende) global verdensorden, herunder i dyb afhængighed af de aktuelle økonomiske fakta og forhold.  Personer, der kan matche de kolossale indenrigs- og udenrigsproblemer, som USA ser aktuelt og fremadrettet.

Det er livsvigtigt for millioner af amerikanere og mennesker på Globen, at Obama kan matche såvel person-udfordringer som politiske, miljømæssige og religiøse ditto.  Med “værktøjer” som demokratisk flertal i såvel kongressen som repræsentanternes hus er muligheden for succes på den lange bane (over to valgperioder) til stede.

I bilens hjemland United States signalerer den også personligheden. Obamas seneste bil (indtil nu) har senest været en Ford Escape Hybrid. I overført betydning bliver der hårdt brug for hybride løsninger til at “eskape” udaf det nuværende morads, som den republikanske præsident og hans kabinet efterlader efter otte år ved magten.

Det er omend endnu mere livsvigtigt, at USAs 44ende præsident kan genrejse supermagtens troværdighed, etablere et pragmatisk politisk samspil med BRIC-landene, forme en realistisk Mellemøst-politik med hensyn til såvel Israel som dets arabiske naboer samt genetablere et tro- og ligeværdigt forhold til USAs allierede i såvel Europa som Asien….efter et (….) republikansk styre og den mest (….) præsident i flere generationers minde.

Refleksion

“Denne sejr er ikke den forandring, vi søgte. Den er muligheden for at skabe forandring.”  Sådan var ordene i Grant Park, Chicago efter sejren, udtalt af USAs første afro-amerikanske præsident med den mest velorganiserede valgkampagne i mands minde! -  Aktuelt bliver det - næsten - som at starte fra Ground Zero.

PS: Dette indlæg er forsøgt bevidst kemisk renset for kandidatens valgtal(er) og personlig profil, familieforhold, citater, uddannelser og anekdoter, rygter m.m. ;-)  .  

 

Next Page »

Powered by WordPress