hulegaard.eu

December 19, 2007

Hilary Clinton på dansk

Denne refleksion er noget længere end de sædvanlige minut-læsbare.  Så er læsere advaret, der skal nå andre aktiviteter indenfor de kommende 6-7 minutter :-) !

Forstadspigen fra Chicago, juristen, guvernør-hustruen, den kontroversielle førstedame i Det Hvide Hus, senator i staten New York og - hvis det står til hende selv og mange andre - Amerikas første kvindelige og 44ende præsident fra januar 2009.

Hillary Rodham Clinton

Overskriften refererer til det faktum, at denne refleksion hviler på indtrykket af Michael Ehrenreich´s “Hillary - en amerikansk historie” (ISBN 978-87-02-06180-2).  Samme  Michael Ehrenreich (f. 1954) er kendt i det brede medielandskab senest som medredaktør ved Kristelig Dagblad.  Bogen er udgivet fra Gyldendal, der introducerer som følger:

Alle synes at være på fornavn med Hillary Clinton. Men hvem er den kvinde, som så mange enten beundrer eller hader? I bogen “Hillary - en amerikansk historie” fortæller Michael Ehrenreich historien om forstadspigen fra Chicago, der giftede sig med sydstatsmanden Bill Clinton og hjalp ham til at blive USA’s præsident.Som kontroversiel førstedame i Det Hvide Hus blev hun udsat for hård kritik, fordi hun blandede sig politisk, og hun måtte tåle store ydmygelser på grund af sin mands utroskab. Næsten ti år efter Monica Lewinsky-affæren spørger mange amerikanere stadig, hvorfor hun blev hos ham.I sin egen valgkamp har Hillary Clinton én stor fordel frem for sine mandlige rivaler: Hun har flertallet af de amerikanske kvinder bag sig i forsøget på at blive valgt til verdens mest magtfulde embede. At det netop er Hillary Clinton, der kan blive den første kvindelige, amerikanske præsident, er ikke noget tilfælde. I Valgkampen fremstår hun som den mest erfarne, kompetente og scenevante blandt samtlige kandidater.

Hillary - en amerikansk historie er et portræt af Hillary Clinton som politiker, kvinde og amerikaner fortalt fra en dansk synsvinkel. 

Forfatteren

Michael Ehrenreich var udenrigskorrespondent i USA under 1992-valgkampen. Dengang vandt Bill Clinton over den siddende George W. Bush (faderen til den nuværende præsident). Et af hovedargumenterne for denne sejr var amerikanernes lede ved det daværende Iraq-arrangement (Golf krig I), der gik udover den hjemlige US-economy.  Der kan sagtens drages en parallel til den nuværende status i USA.

Forfatteren understreger, at Hilary Clinton ikke besvarede en henvendelse om interview i forbindelse med denne bog.  Den samme situation har gjort sig gældende ved de seneste (mange?) biografier af hende i USA. Ehrenreich kan ikke skjule sin beundring for bogens hovedperson.  Hans portrættering af mennesket, kvinden, hustruen og moderen og ikke mindst politikeren Hilary Clinton screenes grundigt med hendes opvækst, ægteskab (med USAs 42ende præsident Bill C., hvis nogle have glemt det :-) ) , karriere (civil og politisk) samt religion.  Forfatterens - utvivlsomt nærmest præcise - konklusioner fortæller om en skarpsindig, meget intelligent og kalkulerende politiker bag den - af nogle oplevede - polerede overflade.  En politiker, der er højt eksponeret for sine synspunkter omkring ligestilling mellem kønnene og borgerlige værdier. - Også en politiker, der har skiftet standpunkter - f.eks. omkring det nuværende US-arrangement i Iraq.

Sidstnævnte faktor - “borgerlige værdier” - har virkelige stået sin prøve under ægtemandens alternative seksuelle appetit såvel oprindelig i hjemstaten Arkansas som i Det Hvide Hus (og måske efterfølgende ?). 

Bogen rummer mange eksempler om hendes “fleksibilitet”.  Et eksempel fra 1982, hvor ægtemanden efter sin første - delvis - succesrige guvernørperiode i Arkansas taber overraskende. Vi er i start-80erne. Hilary´s  skifter stil, da det går op for hende, at vælgernes billede af hende kan have været årsagen til hans nederlag. - Brillerne med de tykke glas erstattes af kontaktlinser.  Hun får nyt hår. Sweatrene og de lange bukser ændres til “pæne dragter”. Sidst og måske vigtigst begynder hun at kalde sig “Hilary Rodham Clinton”.  

Interesserede anskaffer nok bogen og nærlæser de mange eksempler samt forfatterens både citerede og egne betragtninger omkring hendes stålsatte (politiske og ambitiøse) personlighed.

Iflg. Ehrenreich er Hillary Clintons stærkeste kort opbakningen fra millioner af amerikanske kvinder, der ønsker en kvinde i White House. Hun har forberedt sig i årevis.  Der er nok næppe tvivl om en målbevidst ( og her skal ordet tolkes mindst 100 pct.) planlægning - sammen med Bill C. - om at nå landets toppost. 

Refleksion

I USA synes vælgerne delte. Hun appellerer nærmest pro et contra.  I lang tid har hun ligget evident som Demokraternes foretrukne kandidat.  Hertil kommer, at det nuværende republikanske styre i USA af mange - ganske mange - anses for at være en stor fiasko.  Uanset næsten hvem republikanerne møder op med, synes vejen derfor nærmest olieret ind i det ovale rum - eller skulle man sige - tilbage til Det Hvide Hus.

….men….for der er et “men”.  USA er et helt anderledes politisk landskab end f.eks. lande i Europa. Begrebet “konservatisme” er langt mere værdi-indeholdt i USA.  Alligevel synes hendes erfaring, opbakning fra store dele af Demokraternes establishment, hendes køn, akademiske status, intelligens og drive at gøre hendes chancer fortsat er store, trods….

Senator Barack Obama ( http://www.barackobama.com/index.php ) er den tætteste (demokratiske) kandidat. Denne 46-årige farvede, intelligente, veluddannede og nærmest polerede amerikaner repræsenterer noget nyt, noget anderledes. Senest har han fået en overordentligt (skal bestemt ikke undervurderes) stor støtte fra talk-showværtinden Oprah Winfrey. Han må afgjort vurderes som en seriøs modstander i de kommende primærvalg,  der starter “udskilnings-racet” fra januar 2008.

Skulle man f.eks. forestille sig, at Hilary C. vinder og får to embedsperioder, vil USA da have haft to familier (Bush og Clinton) ved magten sammenlagt 28 år i træk. Er det sundt? Er det rigtigt? Er der ikke andre muligheder i et land med  270 mio. indbyggere?

Den 26.oktober 2007 fejrede Hilary sin 60 års fødselsdag. Bliver hendes næste fødselsdag fejret i fuld kamp om præsidentembedet mod f.eks. Rud. Guiliani (rep.præsidentkandidat-emne)? Bliver den næste igen fejret - “tilbage” - i Det Hvide Hus? = http://www.hillaryclinton.com/?splash=1

Min egen mening er klar: USA har brug for ny-tænkning.  USA og verden har brug for en kraftig revideret strategi af den vestlige verdens lederskab. Dette bør ske i erkendelse af forskelligheder i jordens befolkning. Dette bør ske i erkendelse af nye potente deltagere ( B.R.I.K.landene samt Japan og EU). Alle disse politiske konstellationer/lande banker kraftigt på verdens mest magtfulde dør til det globale kontrolcenter med de magtfulde joysticks.

Det “nemmeste” er at anvende militær magt såvel traditionelt som eventuelt atomart for at hævde sig. Det “sværeste” vil være, at USA indgår i en politisk “co-habitation” i en ny og anderledes verdensorden, hvis konturer tydeligt tegner sig ved starten af det nye århundrede/årtusinde?  Kun derved kan en (religiøs) verdenskrig undgåes.

Er Hilary Diane Rodham Clinton den rigtige?  Mit svar er NEJ….medens jeg skynder mig at tilføje, at valget er suverænt USAs.  Denne mægtige nation, som Europa skylder ganske meget. Supermagt eller ej, De forenede Stater har bragt menneskeheden mange fremskridt og det er ikke slut….stadig er det jordens stærkeste militære og økonomiske magt, når den næste præsident i januar 2009 holder sin indvielsestale og flytter ind på 1600 Pennsylvania Avenue, NW Washington, DC 20500.

Powered by WordPress