hulegaard.eu

December 16, 2007

Statens museum for kunst

“Planlæg dit besøg” står der på en af websiderne hos Statens museum for kunst.  Det vil jeg gøre næste gang. Denne gang havde jeg ca. 90 minutter ( 2 fodbold-halvlege) til overs mellem to krydser i min kalender. Da min DNA-masse samtidig befandt sig i området af Nørreport St. i København, besluttede jeg mig for at besøge Statens museum for Kunst.   På vejen gik det op for mig, at jeg have besøgt Louvre, British Museum, Prado, Rijksmuseum, Museo Gulbenkian, Louisiana osv.osv. og ikke været i ganske mange år på dette museum i hjertet af København.

Aktuelt

Museet er blevet udvidet ganske meget. Det har skabt plads til et omfattende repertoire af blandet kunst.  Enhver interesseret kender dette aktuelle omfattende pensum. Andre kan - hvis interesse haves - studere det på http://smk.dk .

Mit fokus var “Verden som landskab - Nordisk landskabsmaleri 1840-1910” samt “Nederlandske landskabstegninger“.  Der var flere “lækkerier” i større eller mindre indramning eller “framed” (som mange si´r ). Den finske maler Eero Järnefelt var naturligvis repræsenteret, bl.a. med et pragtfuldt maleri Efterårsstemning i Pielisjätvi-søen”.   Ligeledes kunne jeg godt overveje (og kun overveje :-) ), at tage “Sandeviksfjorden 1879 (Hans Gude)” med hjem.

Naturligvis var danske guldaldermalere som Chr. Købke og Peter Skovgaaard m.fl. også pænt repræsenteret.  Den nordiske natur er foranderlig og ganske varieret.  Sammenlign blot den flade danske med de svenske og norske, den anderledes finske og islandske.  Jeg savnede motiver fra Færøerne. For at være helt sikker spurgte jeg to kustoder, der begge kunne afvise, at der var nogle motiver fra de nordlige fåreøer.  Der er et helt specielt lys på Færøerne. For en halvsnes år siden havde jeg et tæt samarbejde med et grafiker i nogle sæsoner. Han tog næsten hvert år til Færøerne om sommeren og malede.  Fremragende billeder….man burde have købt eet eller flere :-) !

Ingvar Cronhammer - netop fyldt 60 år har begejstret mange med sine skulpturer og monumenter er “på” fra d. 15. december 2007 osv.osv.

Refleksion

Statens museum for kunst er også gode informative plancher om konservator-arbejdet, tidslinier på kunstens tidsaldre, x-rummet (særlig udstillingsrum for samtidskunst) samt Egmont Videncenter og kunstbibliotek (desværre lukket i weekends).

Næste gang bliver det en hverdag. Der skal bruges meget mere tid, også til kunstbiblioteket og alt det, som kun blev overfladisk besøgt. Café Republic - designcaféen i museet - kan jo så bruges som optankning.

Powered by WordPress