hulegaard.eu

December 15, 2007

Oscar Niemeyer - 100 år

Filed under: Rio de Janeiro, Oscar Niemeyer, Brasilia, Arkitekt — hulegaard @ 8:18 pm

Den brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer fylder 100 år i dag. O.N. er en ægte “carioca” = ægte barn af Rio de Janeiro (f. 1907), Brasiliens næststørste og mest berømte by. Han er en af det 20. århundredes mest fremtrædende arkitekter og er sin høje alder til trods stadig aktiv.

Oscar Niemeyer

Det siges om dagens 100 års fødselar, at han søger inspiration til arktekturens kuver og former i sine nære omgivelser, fx. bjerg, bølgende hav, skyerne og (ikke at forglemme!) de smukke quinder på Copacabana-stranden (een af de berømte i Rio de Janeiro). Resultaterne er ofte spændende, skulpturelle former i armeret beton.  Det ser enkelt ud, men der ligger mange timers komplicerede udregninger og konstruktioner bagved. Noget han løser i samarbejde med ingeniør-teams.

Blandt hans kendeste konstruktioner/værker er hans bidrag til Brasiliens modernistiske hovedstad Brasilia.  Den daværende brasilianske præsident Kubitschek besluttede i 1956 at udnævnte Oscar Niemeyer til direktør for planlægningsfirmaet NOVACAP, der efterfølgende planlagde og opførte denne nye og modernistiske hovedstad. Blandt de vigtigste af hans værker fra hovedstaden kan nævnes Nationalkongressen, Alvorado Paladset og Katedralen.

I slutningen af 2003 havde kunstmuseet Arken en fremragende udstilling om Oscar Niemeyer, som man kun kan håbe bliver gentaget!

Eksil i Europa

I 1945 meldte Oscar Niemeyer sig ind i det brasilianske kommunistparti (tegner senere det franske kommunistpartis hovedsæde i Paris (1965)). Grundet sine politiske sympatier må han eksilerer i 1967- 1982.  Han vender tilbage til sit fødeland, modtager nye bestillinger på eksklusive hoteller og kulturbygninger m.m.

På en klippe højt over kysten i Niterói (forstad til Rio) ligger MAC = Museum for Samtidskunst (byg. 1991).  Der er en fantastisk udsigt over vandet og det verdensberømte bjerg Sukkertoppen uden for Rio de Janeiro.  Her er samlet “værker” af Niemeyer gennem tiden.

Niemeyer-fans kan med fordel anskaffe den engelsk-tyske bog Oscar Niemeyer, Einer legende der Moderne/A Legend of Modernism ( ISBN 3-7643-6992-2). 

Jyllands-posten bringer i dagens anledning et interessant interview med den 100-årige skaber = http://jp.dk/kultur/article1203091.ece  

Refleksion

Når jeg besøger Milano medio januar 2008, glæder jeg mig bl.a. til at se Mondadori-bygningen, der er et af hans europæiske værker.

Og så gentager vi lige hans største inspirationskilder: Bølgende hav, skyer, bjerge og quinder….en arkitektonisk legende i levende live!

Til lykke Oscar Niemeyer!

Powered by WordPress