hulegaard.eu

December 12, 2007

DMI tilpasses

Filed under: DMI, Computer, Farvandsudsigt, Fisk — hulegaard @ 12:00 pm

De fleste danskere kender betydning af overskriften - ikke Døllefjelde-Musses Idrætsforening, men Danmarks Meteorologiske Institut.  Det er en velkendt dansk institution, der sprøjter vejrudsigter og klimatiske forudsigelser ud i en lind strøm. Der sker hele tiden noget….som med vejret :-)

DMI +

Seneste større anskaffelse er en supercomputer til 45 mio. kr. I slutningen af 2008 vil DMI derved være indehaver af Danmarks største supercomputer.

Der er tale om en Cray XT5 computer, som blev lanceret af Cray i november. DMI er en af de allerførste kunder, og systemet bliver installeret i DMI’s hovedsæde, der ligger i København.

Med Cray XT5 vil DMI’s beregningskraft bliver mere end 10 gange større end i dag. Det giver nye muligheder for beregning og varsling af både vejr og klima.

DMI -

Siden d. 3. dec. 2007 har farvandsudsigterne fra DMI været indstillet.  Det sker som led i en besparelsespakke på 1 mio. kr. (iflg. DMI).  Fiskeriet har ikke just været begejstret.

Jeg erindrer tydeligt som barn, at vi spiste samtidig med “farvandsudsigterne i radioen”.  Når jeg husker tilbage, synes jeg altid, at der var fisk på menuen.  Jeg tyggede og tyggede og spytte ben ud på tallerken, samtidig med den kvindelige nasale stemme i nærmest i det uendelige gentog Fisker, Tyskebugt, Humber, Dogger, Fladen, Viking osv.osv.”   

Refleksion

Får vi 10 gange bedre vejrudsigt med den nye Cray-computer?  Næppe, mindre kan gøre det.

Vil vi savne farvandsudsigterne? Nogle vil, de fleste tilpasser alternative muligheder. 

Er der nogen forbindelse? Computer og pausefisk?  Vel snarere en næsten konstant opadstigende udvikling med “plusser” og “minusser” i organisationer og generelt i samfundet benævnes “tilpasning til udviklingen”.  Kan vi følge med?  Forhåbentlig fortsat….indtil robotterne må tage over en dag :-)

Kilder: Computerworld og Søfartstidende

Powered by WordPress