hulegaard.eu

December 9, 2007

The Monastery - Hr. Vig og nonnen

Filed under: Film, The Monastery, Hesbjerg, Jørgen Laursen Vig, Nonner — hulegaard @ 5:38 pm

Læsere med dampende lyst til politiske diskusioner, juleopskrifter samt stillingtagen til enkeltpersoners gyldne håndtryk går forgæves. Dagens refleksion indeholder et emne, der er meget smalt.  Såfremt der nogen tilbage, fortsætter vi her:

Der ligger mange smukke herregårde på Fyn. Et af de mere specielle hedder Hesbjerg, bygget i Rosenborg-stil i 1830. Den prisbelønnede film “The Monestery” af Pernille Rose, musik Johan Söderqvist varer 84 minutter. Selskabet Tju-Bang Film står bag.

The Monastery

I essens er handlingen: For ca. 50 år siden erhvervede den 82-årige teolog og tidl. universitetsbibliotekar Jørgen Laursen Vig herregården Hesbjerg. Han beslutter nu i et sidste projekt at realisere en drøm. Hesbjerg skal laves om til et russisk-ortodokst kloster.

På en rejse til Rusland lykkedes det at aktivere interesse fra Den rusisk ortodokse Kirke for projektet. Kirken sender en gruppe nonner til Fyn under ledelse af søster Amvorosija. De er villige til at poste 250.000 kr årligt i klosteret og lægge deres egen arbejdskraft og religiøse passion i projektet. Til gengæld skal Hesbjerg ved Vigs død testamenteres som ortodokst kloster på dansk grund.

Hr. Vig er ikke umiddelbart interesseret i at skænke sit kloster til den russiske kirke, foretage nødvendige istandsættelser samt acceptere en repræsentant i Hesbjergs bestyrelse.  Han ønsker stedet omdannet til en selvejende institution efter sin død. De to hovedpersoner portrætteres billedmæssigt i forskellige variabler.  Jørgen Laursen Vig viser en stædighed og nærighed pakket ind i selvmedlidende attituder.

Den gamle teolog døde i een af de sidste december dage i 2005 under en rejse til Indien af en dobbeltsidig lungebetændelse.

Refleksion

Johan Söderqvist forsøger at formilde det hele med kønne toner fra den akustiske guitar gennem det meste af denne særprægede og prisbelønnede dokumentarfilm.

For dem, der finder dette emne seværdigt og ikke har set filmen, er der mulighed på DR2 - mandag d. 10. december kl. 20.55 - 22.20; for andre måske et gensyn eller en optagelse.

En appetizer kan spottes på http://www.themonasterymovie.com/monastery.html

“Kærligheden. Det ved jeg ikke. Den kender jeg ikke noget til. Det er bare ord” siger den følelses-invalide teolog Jørgen Laursen Vig….

Det behøver ikke være skæg og ballade altsammen…. og det er det sandelig heller ikke med denne film.  -   En anderledes oplevelse….og det kan såmænd også være sundt nu og da!

Powered by WordPress