hulegaard.eu

December 9, 2007

Danmarks bedste - Moonjam

Filed under: Musik, Moonjam, Tobaksgaarden — hulegaard @ 1:40 pm

Danske Moonjam har ikke altid været god smag, men det har altid været et populært navn hos danskerne. De tre Kærså-brødre (Morten, Rasmus og Mads) har komponeret et utal af klassikere, som findes i de danske pladesamlinger. Albummet ”Songs for saxophone” fra 1992 blev noget af vendepunkt. Det klassiske album med dejlige saxofontoner og indsmigrende melodier blev blandt andet kendt som OL-musik og bliver stadig fremhævet som et af de bedste instrumentale albums i Danmark nogensinde.

I nyere tid kan nævnes albummet (2000) ”Xax Xonx” . Senest er kommet opsamlings-albummet “Moonjam - Flashback, the very best of Moonjam”.  Alt sammen gode, solide (og særlige tilfælde langt mere end det) kompositioner udført af en sublim saxofonist, som bringer Moonjam helt frem i den danske musikalske superligas øverste del.

 

Moonjam - en aften i dec. 2007

Jeg har oplevet Moonjam live på en stor scene. Denne aften var det så på en mindre scene i Vestfyens kulturelle suveræne fyrtårn - Tobaksgaarden, Assens.  Lad det være sagt med det samme: Koncerten var meget vellykket. Ja-men, ja-men 4 ekstranumre, aktiv musik for fuld opblæsning fratrukket kortere pause i næsten 2 timer. 

Den tætpakkede top-moderniserede koncertsal i Tobaksgaarden svingede. Det var tydeligt, at Kærsaa-brødrene og Benjamin Koppel befandt sig godt denne aften - meget tydeligt.

Sange og melodier synes næsten alle langtidsholdbare, der fylder sindet med modsatrettede stemninger. Melodierne var mange lige fra Bag de Blå Bjerge, Østen for Solen en Midsommernat samt Gennem Ild og Vand, Sarai  og Under den Lunefulde Måne.

 

Hertil Don´t give up med særligt saxofonisten Benjamin Koppel i front.

Linket http://www.myspace.com/moonjammusic  giver en appetizer på Moonjam.

Sidste ord

De fleste danske topband på turné har lidt promotion efter koncerten. Således også Moonjam.  Seneste signerede album bliver solgt i udsalgs-tempo og deres fans får lov til at røre dem og rose dem.

Da jeg købte deres signerede dobbelt CD samt DVD, grinede Morten Kærså med sit frække, charmerende grin til mig. “Jeg har set jer før”, sagde jeg “og det bliver ikke sidste gang!” (….) “Bag os står Danmarks bedste”, var min sidste replik. “Jah.., enig..” sagde de tre brødre Kærsaa næsten i kor med forskellige typer smil.

Jeg gik over til ham.  Vi udvekslede håndtryk og jeg sagde klart og stilfærdigt med øjenkontakt:” Som jeg sagde til brødrene, DU er Danmarks bedste (sax)!” 

“Oh, mange tak, mange tak” sagde Benjamin Koppel ægte beskedent og ret overrasket! Koppel-familien er proppet med musikalske gener i DNA-profilerne :-) !

Klasse!

REFLEKSION

Moonjam har rejst langt.  På vejen er det bl.a. blevet til Nordkorea og udvalgte steder i de nye Balkan-lande.  Der var så en rejsepause for ca. 10 år siden, hvor banden begyndte en mental optankning.  Den har taget 7 år. Godt for bandet, mindst lige så godt for dets tusindtallige fans af mange aldre og begge køn.

Danmark kan være meget stolt af dette - musikalsk ret unikke - band, der har genfundet musikglæden og storformen, siden det hele startede en lun sommeraften i 1984.

Powered by WordPress