hulegaard.eu

November 22, 2009

En julefrokost på Nytorv

Man(d) har efterhånden takket været sine årringe (pænere ord for rynker ) deltaget i nogle stykker af den kendte danske tradition: “Julefrokosten“ såvel til lands som søs.  Det har læseren garanteret også.  Traditionen er - næsten - ligeså rodfæstet som selve julen. 

Den indre harddisc fremkalder adskillige både vanvittig morsomme og yderst tragikomiske billeder fra denne traditionsrige årlige “fest”.  Af tidsmæssige og måske især af “protokolære grunde”  har blogejeren valgt at spare de i forvejen ofte hårdtprøvede læsere for specifikke detaljer såvel i grønt som ikke mindst i rødt felt.

Restaurant og café Nytorv

Dansk restaurant midt i byen - Dansk mad og hygge” står der bl.a. på den folder, der ledsager regningen hos den mangeårige og kendte restaurant i hjertet af Københavns city.  Der er travlt allerede nu, næsten en måned før jul.  Såvel frokost-menu som aftenmenu er spækket med danske retter.   Det er ikke fusionskøkken, det er ikke finere fransk madlavning, men solid dansk kost med kendte navne.  Hjemmesiden www.nytorv.dk kan nærlæses for at give et indtryk.

Blogejeren valgte den absolut klassiske “Københavner platte” (illustr.). Marineret sild (rigtig god smag), ferskrøget laks (udmærket, men iskold og klistret røræg :-( ), fiskefilet med remoulade (varm med acceptabel fiskesmag), hønsesalat med bacon (sortstegte bacon tog noget af fornøjelsen), roastbeef med pickles (næsten o.k.), flæskesteg med rødkål (dejlig varm og sprød svær med god smag) og brie med druer (ok, især frisk tilbehør)Ledsagende brødbakkes indhold var absolut på det jævne og ville have sikkert have glædet ænderne ved nærtliggende Frederiksholms kanal.

Betjeningen af to unge servitricer var medium i professionalisme og plus i venlighed, men regningen med den acceptable saldo kom ekstremt hurtig. Ved udgangen sagde den ledende tjener semi-ægte “farvel og tak for iaften…hrrr“.  Prisniveauet er rimeligt for stedet og kvaliteten.  Ikke nogen kulinarisk orgasme, men ofte et sikkert valg til almindelig dansk kost. Stedet er besøgt ml. 5-10 gange over de seneste årtier med stortset samme indtryk:

 3 ud af 5 kokkehuer med en lille fedtplet opad

Interiør

Restauranten befinder sig i en høj kælderetage til Nytorv. Den består af et større samt nogle mindre rum. Gamle malerier forestillende motiver fra det indre København, lyslampetter samt et kært gammelt Bornholmer-ur, der var gået i stå. Men pyt, så går det da rigtigt 2 gange i døgnet :-) . Absolut gedigen skabt helheds-atmosfære.

Stemning

Ved siden af denne signaturs bord sad et par i 50+ alderen.  Deres nærmest forkrampede høflighed overfor hinanden, stumpvise tale og påfaldende intensive interesse for juleanretningen tydede stærkt på en dating, der ikke just forløb alt for vellykket. I sådanne situationer kan selv placeringen af en vindrue ved osten være interessant ;-) .

Ganske modsat lød høje pigehvin og maskuline brøl cirka hvert 4 minut fra eet af de mindre lokaler. Stemningen var i “skru” efter maden var indtaget. Det var tydeligt, at dagsorden var “den gode gamle danske julefrokost”.  De unge kvinder havde valgt en påklædning og makeup, der ikke just matchede formålsparagrafen hos Dansk Kvindesamfund. Samme organisations motto “Det lange seje træk”  synes nærmest tværtimod i dette blandede julefrokostselskab :-) .

Flere af selskabets deltagere var nået til det punkt i den danske julefrokost, hvor selv en krøllet papirserviet er morsom, hvor enhver ”perspektiverende” hentydning takket være den individuelle alkoholindtagelse bliver bearbejdet med akut parring for øje….eller som minimum i tanken. -  Et af de nye danske ord “omstillingsparathed” synes her - modsat ofte i den ædru verden - at have en vis tyngde af værdi.

Refleksion

Julefrokost og moral: Hvad er din hensigt med deltagelsen? Er det hygge, tvunget samvær eller kalkuleret scoring med efterfølgende strategisk karriere-sigte eller ad hoc parring eller måske efterfølgende bofællesskab med farvede velourhjemmesutter, girokort, barnegråd, ugentlig kulørtvask, p-bøder, familie-pligt-middage og flekslåns-omprioriteringer samt en overfyldt julekurv af Facebook-”venner”?

Gennem et langt og sammensat liv har blogejeren oplevet en del eksempler på ovennævnte samt andre mere fantasirige varianter over temaerne. Der venter denne signatur flere julefrokoster, ganske som læseren garanteret også er ved at tune sit fordøjelsessystem og sin lever samt efterse garderoben til mere eller mindre traditionsrige og stimulerende juleselskaber…..

Go´ fornøjelse :-) !

PS. ad. julefrokost - Man(d) har ikke glemt dans, taler, sange, slagsmål, injurier, transport, bræk, fortrydelser, fyringer/omplaceringer, maveinfektioner, tøjrensninger, refusioner, separationer osv….men ovennævnte er blot en lille refleksion ;-) ! 
                                    

                                                                                                                                    

              
                                                                                             

Next Page »

Powered by WordPress