hulegaard.eu

March 23, 2010

Fiorentina og Museo del Calcio

 

Lad os straks fløjte i gang og give bolden op. AFC Fiorentina er navnet på den mest kendte lokale fodboldklub i Firenze, derom senere.  Calcio er det italienske ord for fodbold.  Og lad os blot i denne sammenhæng tilføje Artemio Franchi. Sidstnævnte var i en årrække præsident for det italienske fodboldforbund og i en periode også UEFA-præsident, indtil en bilulykke i den nærtliggende by Siena satte en definitiv stopper for hans liv.

AFC Fiorentina

Støvlelandet Italien har gennem de seneste mange årtier haft adskillige succesoplevelser på den internationale fodboldscene. Verdensmesterskaber såvel for landsholdet som udvalgte klubhold.  I Italien omtales nogle gange klubberne som 3+3. I øverste lag er selvklart de to Milano-klubber A.C. Milan og Inter samt Juventus (Den gamle dame” fra Fiat-byen Torino).  Næste lag udgøres af AC Roma, Fiorentina og Sampdoria (Genua).

Fiorentina har ikke siden 1969 (og 1956) vundet det italienske mesterskab; dog er det blevet til seks gange pokalvindere (Coppa Italia), heraf senest 2001. Med Brian Laudrup på holdet måtte Fiorentina med skam rykke ned fra den italienske superliga (1993).  Det gentog sig igen i 2002 (dog uden Laudrup). Her var årsagen konkurs ( ca. 3/4 mia. kr).  Klubben var tvunget ned i Serie C2, da den italienske skomilliardær Diego Della Valle udskrev en check på 18 mio. kr. som redning. I 2004 var klubben med italiensk finurlighed igen at finde i Serie A. (afsnit delciteret fra Turen går til Toscana).

Fiorentina spiller aktuelt med danskeren Per Krøldrup med rygnummer 2 i en spillestil, der bedst kan formeres som 4-3-2-1.  En nylig sejr (20/03/10) over Genua (ikke Sampdoria!) på 3-0 placerer dog kun klubben på en 9ende plads, et pænt stykke fra den forjættede top-6, der giver adgang til de europæiske turneringer.

Aktuelt har klubben den i Italien velrenommerede Cesare Prandeli som cheftræner med “redningsmanden” og skomilliardæren Diego Della Valles broder Andrea som præsident.

Læsere, der besidder nogle årringe :-) , erindrer den formidable svensker Nils Liedholm, der var cheftræner i klubben over to perioder. En anden svensker var den suverænt mest succesrige spillende skandinav indtil dato i klubben. Kurt Hamrin. Den lille elegante og flittig scorende svenske wing opnåede flere hundrede klubkampe i perioden 1958-1967.  Endelig bør vel også nævnes den nu hjemvendte (AGF)  Martin Jørgensen, der har spillet på midtbanen i Firenze-klubben i flere år.

Museo del Calcio

Fodbold-museet befinder sig - ligesom Artemio Franchi stadion (kap. 47.300 tilsk.) - i Firenze-bydelen Coverciano i den nordøstlige del af selve Firenze byområde.  Det er et lille, men tilsynelandende veldrevet museum, der omhandler Italiens store sejre gennem tiderne. Væsentligst naturligvis de fire VM-titler i 1934 - 1938 - 1982 - 2006. Jovist er Italien regerende verdensmestre, der skal udfordres i sommeren 2010 ved VM i Sydafrika. Formidable formstærke modstandere som Spanien eller Brasilien må formodes at vanskeliggøre eller umuliggøre fastholdelsen af VM-titlen efter Sydafrika.

Museet er afgjort et besøg værd, men check de lidt specielle åbningstider og bemærk iøvrigt, at de offentlige transportforbindelser fra centrum af Firenze ikke just er imponerende.

Refleksion

Enhver fodbold-”tifosi” fornemmer især ved museums-besøget en ægte stolthed over Italiens mangeårige successer i fodbold. Landets særegne form som støvlen (=fastlandet), der sparker til bolden (=Sicilien) forekommer næsten naturgivent, når tænkes på italiensk fodbold på godt og ondt.  Sidstnævnte ord kan associeres med såvel diverse “købte kampe” og “fallenter” og deraf følgende elevator-ture for Fiorentina og Juventus blandt flere. 

“Ondt” kan også spillemæssigt forbindes med systemet “catenaccio”, der beklageligvis gav Inter mange sejre tilbage i 1960erne. Systemets fadder var fransk-argentineren Helenio Herrera, der forøvrigt i “format” sammenlignes med Inters nuværende kontroversielle portugisiske José Mourinho i Italien aktuelt. Ironisk er det også, at italienerne er verdensberømte for deres svinestreger på fodboldbanen, når det samtidig kan konstateres, at de formentlig udmærket kunne hævde sig alligevel på den internationale scene med talent, fysik og teknik.

Nederste illustration viser Stadio Artemio Franchi, hvor der i højre hjørne anes et højt tårn. Det blev designet af Pier Luigi Nervi i 1932 til dette stadion, der i 1934 lagde grund - sammen med andre stadions i Italien - til den første af foreløbig 4 verdensmester-titler.

Mere Fiorentina, Museo del Calcio og Firenze  

(Foto: Erik Hulegaard)

Next Page »

Powered by WordPress