hulegaard.eu

June 6, 2009

Blå-gule vs. rød-hvide x 100

Filed under: Fodbold, Gre-No-Li, Zlatan Ibrahimovic, Råsunda Stadion — hulegaard @ 9:56 pm

Først kunne kun en lille udvalgt digital skare af TV-kiggere se årets arvefjende-brag mellem Sverige og Danmark i fodbold. Så rejste der sig en medie- og folkestorm.  Det er ligesom selverhvervede rettigheder..ik´sandt ;-) .  Man(d) føler næsten, at det er en grundlovssikret rettighed at kunne se en landskamp i fodbold mellem Danmark og Sverige. Så blev det! Og sikkert > 1 million tv-seere i Danmark (og Sverige) fulgte jubilæumskamp nr. 100 foran flad-, stor- og almindelige skærme i de små rød-hvide og blå-gule matrikler.

Kamp nr. 100

Kampen var en kvalifikationskamp til VM-2010 i Sydafrika, hvis nogle skulle have glemt det :-) . Scenen var det gamle hæderkronede Råsunda Stadion i den stockholmske bydel Solna. Blogejeren har gået rundt alene på det tomme stadion og erkendt: Det emmer af historie ;-) .  Et nyt nationalstadion i nærheden er under planlægning (Swedbank stadion planlagt til 2012).

Historik

Sverige har haft flere verdensklasse-fodboldspillere gennem tiden. De berømte Gre-No-Li er i særklasse. Fodboldprofessoren fra Gøteborg Gunnar Gren, tank-centerforwarden fra Norrköping Gunnar Nordahl samt elegantien Nils Liedholm også fra IFK Norrköping var noget ganske særligt.  Agne Simonsson (Örgryte, Gøteborg) samt Kurt Hamrin (AIK, Stockholm) var det ligeså. Sammen med andre “håndværkere” sørgede disse (minus Gunnar Nordahl) for Sveriges største VM-triumf nogensinde med sølvmedaljerne ved VM i Sverige 1958. Det bedste svenske landshold nogensinde!  Senere fulgte andre fortræffelige svenske fodboldprofiler. 

I vore dage har Sverige en verdensklassespiller i den 27-årige Zlatan Ibrahimovic . Navnet er ikke just “svenssonsk“.  Zlatans forældre var hhv. bosnier og kroat.  Zlatan blev født i Malmø og teoretisk kunne denne uberegnelige, elegante, arrogante og i glimt verdensklassespiller have repræsenteret tre landshold.  Den 1.95 meter høje “svensk-jugoslaver” valgte Sverige efter opvæksten i Malmø FF. Han blev “for stor” til Malmø FF og solgt til den nederlandsk/jødiske talentfabrik i Amsterdam, som fodboldverden så godt kender som Ajax. Herfra gik turen videre til “den gamle dame i Torino”.  Da Juventus blev tvangsnedrykket til anden divsion, skete skiftet til Milanos anden store verdensklasseklub Inter, netop mesterhold 2008/09. Denne sommer diskuteres en mulig transfer til verdenklasseklubben og dette års Champions League-mester F.C. Barcelona. 

Danmark har ikke siden Laudrup-brødrene og Peter Schmeichel haft verdenklasse-spillere. Niclas Bendter og Daniel Agger er stadig store talenter, der kan udvikle sig yderligere til den europæiske klasse. Lad se!

Det værste

Blandt de 100 fodbolddyster mellem Danmark og Sverige henhører kampen d. 2.juni 2007 i Parken som noget ganske særligt. Enhver erindrer den tåbelige halvfulde fodboldtosse, der løb ind på banen og angreb den tyske dommer Herbert Fandel. Samme 29-årige tosse med en promille på 1,8 fik senere en dom på 30 dages betinget fængsel og 40 dages samfundstjeneste, hvortil venter en uafklaret erstatningssag i millionklassen fra DBU.  Det forlyder, at han nu bor i Vestsverige og…. (lad det ligge!).

Råsunda - Sveriges nationaldag 06/06/09

1.halvleg er jævnbyrdig. Danskerne får fat i en del. Begge hold spiller nervøst.  Glimrende, at Agger er med og stabiliserer den bagerste kæde. Et tyndt dømt straffespark af den engelske dommer til svenskerne bliver fremragende afværget af den erfarne danske målmand Thomas Sørensen. I det 22.min. får en fejl af en svensk forsvarer danske Thomas Kahlenberg til lynhurtigt at ramme bolden, der forsvinder ind i det svenske net bag den 2-meter høje målmand Andreas Isaksson.

2. halvleg.  Svenskerne har i perioder overtaget. Henke Larsson brænder den perfekte hovedcentring fra Ibrahimovic. Svenskerne er tæt på flere gange, men Thomas Sørensen står en af sine bedre landskampe. Til sidst fuser svenskerne ud. De ca. 3.000 danske rooligans skriger højt på Råsunda.  Den engelske dommer fløjter af. 

Sverige - Danmark 0 - 1

Pragtkamp af den danske målmand Thomas Sørensen. Arbejdssejren var vel ok. :-) !

Refleksion 

Enhver fodboldelsker har sine gyldne minder om en Danmark-Sverige landskamp. Ingen bryder sig om f.eks. at erindre 0-6 nederlaget i 1959 mod et toptunet svensk landshold, der to år forinden havde vundet sølv ved verdensmesterskaberne i Sverige (Brasilien vandt finalen 5-2).  Alle husker derimod med glæde 6-0 sejret 30 år senere i Idrætsparken (DBUs 100 års-jubilæum). 

Ligeledes vil mange gerne erindre en maj-dag i 1976 på Nya Ullevi i Gøteborg, hvor et undertippet dansk amatørlandshold vandt 2-1 efter frygtelig mange år uden sejre i Sverige.  Også den aften var gamle Gunnar Nu nærmest tårevædet ved mikrofonen….det samme var en del andre, hvoraf mange påny skulle have lommetørklæder og rød-hvide klaphatte frem 16 år og 1 måned senere. Her oplevedes Danmark største fodboldtriumf nogensinde nøjagtig på samme stadion i den næststørste svenske by, shipping- og Volvo-byen m.m. bedre kendt som Göteborg.

Andre - som denne blogejer - erindrer som var det for 4 minutter siden en overskyet 20. juni 1965 i den gamle Idrætsparken. Fra den billige langside, skiftevis stående sammen med en anden tilskuer på en ølkasse, huskes (den nu afdøde) danske centerforward Ole Madsens hælspark mellem benene på den granvoksne svenske målmand Arne Arvidsson, efter en (sjælden) mislykket tilbagelægning fra den ellers driftssikre svenske forsvarsklippe Bjørn Nordquist.

Dødens stilhed sænkede sig over Idrætsparken, medens bolden trillede meter for meter og langsomt lagde sig til rette i målnettet. Da rejste der sig et brøl fra 50.000 struber, som aldrig glemmes. Omsider var det dagen, hvor 14 års ørkenvandring, sportslig fornedrelse og nederlag til de store blå-gule skulle hævnes.  Ole Sørensen sørgede senere for, at Danmark vandt 2-1.  Enhver, der oplevede det live eller på tv, glemmer det a-l-d-r-i-g.  

Når de rød-hvide klaphatte lægges i vaskemaskinen og den kemi-frie sæbe hældes på for at fjerne svedrande, bør vi erkende, at Danmarks landshold ikke tilnærmelsesvis matcher hverken 80er-holdet og start-90er-holdene; faktisk langfra.  Vi har muligheden for at nå VM i Sydafrika, men det kræver både held og de rigtige spark i de kommende kval-kampe.

Til lykke Sverige med nationaldagen!  Til lykke Danmark med arbejdssejren på Råsunda…..

Next Page »

Powered by WordPress