hulegaard.eu

December 5, 2007

Die Umwelt

Filed under: Tyskland, Die Umwelt, Miljø, Mærkater — hulegaard @ 12:51 pm

Den danske klima-minister Connie Hedegaard ville sikkert udtale ordet med sit karakteristiske lille smilehul, velvidende at den tyske glose for “miljø” er hunkøn.  Overskriften på dagens refleksion bringer os til den store nabo syd for grænsen, hvor der sker nyt fra d. 1. januar 2008.

Foto: wdr.de

Miljøgebyr i tyske byer

Flere større tyske byer indfører miljøzoner fra årsskiftet 2007/2008.  Den tyske betegnelse er “Umweltplakette” eller “Feinstabuplakette” for det miljømærkat, der kræves i visse sammenhænge. Der er forskellige gradueringer. Rød (EU-udstødningsnorm2), Gul (EU-udstødningsnorm3), Grøn (EU-udstødningsnorm4) eller bedre.

Mærkaterne koster mellem 5 og 10 Euro og sælges bl.a. på samtlige TÛV-prøvestationer. Man medbringer bilens originale indregistreringsattest ved købet. Mærkatet forsynes med bilens indregistreringsnummer og er ikke tidsbegrænset (ny mærkat ved bilskift).

I større tyske byer som Berlin, Köln, Stuttgart og Hannover træder reglen om miljøzoner i kraft fra nytår. Andre byer som Nürnberg, Dresden, München og Magdeburg følger efter med at indføre miljøzoner i respektive byer.  Mere præcist hvem, hvordan osv. kan ses på http://umwelt-plakette.de .  Andre hjælpesider som http://tuev-nord.de og http://dekra.de  er også informative i denne sammenhæng.

Endelig forsikrer (den fremragende)  Tysk Turist Information i København, at f.eks. danskere, der ikke måtte have den nødvendige mærkat i vinduet, får en reminder om reglerne med diverse oplysninger og adresser - og ingen bøde efter det foreliggende.

Refleksion

Hensigten med denne “Umweltplakette” er naturligvis at komme de gamle bil-miljø-stinkere til livs. Kunne man forestille sig noget tilsvarende i Danmark?

Det må vel - glædeligvis - erkendes, at et pæn majoritet af det nyvalgte folketing er ret fokuseret på miljøet, herunder klima osv.  -   Et land kan IKKE alene skabe et “miljørigtigt” område.  Det ved vi alle efterhånden. Modsat er der en potent koncentration af kapital-interesser, der stritter den anden vej.

Emnet er vanskeligt, sammensat og løses ikke imorgen eller de næste par uger.  Emnet = miljø er ikke bare vigtigt - det er LIVS-vigtigt, forhåbentlig erkendes det også af de helt store USA og BRIK-landene; en nødvendighed, hvis vi ikke fortsat skal “nøjes med” nogle klima-etiketter i udvalgte by-zoner, medens gletcherne smelter med foruroligende hast ved polerne :-( !

Powered by WordPress