hulegaard.eu

December 3, 2007

CVet i Latinamerika

Filed under: Politik, Hugo Chavez, Venezuela, Olie — hulegaard @ 1:53 pm

Venezuela med sine knap 25 mio. indb. vil mange beskrive som et “typisk sydamerikansk land”.  “Bananstat” ville mange have sagt i de 20ende århundrede.  Det er imidlertid ikke bananer, der har bragt landet på mange mediers forsider.  Ud mod kysten ved Maracaibo og Paria golfen findes landets vigtigste olieforekomster. Udover gas- og olieforekomsterne råder landet over jern, bauxit, mangan, wolfram, guld, diamanter og krom.  Men det er primært “det sorte guld”, der har bragt landet på forsiderne af verdens medier, stærkt hjulpet af den karismatiske og magtglade præsident Hugo Chavez.

Hugo Chavez

For nylig kunne TV-seere overvære, at Spaniens kong Juan Carlos i et øjebliks ukontrolleret vredesudbrud foreslog Chavez at “holde sin kæft”.  Det skete i forbindelse med det ibero-amerikanske topmøde i de første november-dage.  For den venezuelanske præsident, der ser sig selv som en moderne Simón Bolivar (venezuelansk general, der befriede Sydamerika), gav dette optrin yderligere ammunition til fremtidens show såvel lokalt, men også internationalt for den selvbevidste Chavez.

Chavez sammen med sit store forbillede Castro

(Foto: AP)

Hugo Rafael Chavez Frías levede sine første år i den lille by Barinas dybt, dybt inde i denvenezuelanske højslette. Han voksede op i sin bedstemoders lerhytte (svært at forestille sig, når han fremturer på TV, eller måske netop derfor ?).  Skolegang ( jævn, som så mange andre, der sidenhen “bliver til noget” :-)   ) .  Hans egentlige udvikling sker vist på militærakademiet i Caracas.

Por ahora” 

Overskriften kan oversættes med “indtil videre”. I 1992 erkender han som officer i faldskærmstropperne på TV, at kupmagerne projekt med at overtage magten fra det korrupte styre er slået fejl med den berømte tilføjelse “por ahora”.

Chavez Vor, du som er i fængslet, helliget være dit navn” synger børnene i gaderne. To år senere bliver han benådet. En politisk karriere opstartes og kulmineres foreløbig med præsident-posten i 1998 - folkevalgt!

Valget 

Hvad handlede afstemningen i essens egentlig om?

“Præsidenten skulle kunne vælges for flere end to perioder. Arbejdsugen sættes ned til 36 timer. Præsidenten ville overtage nationalbanken og dermed få dermed kontrol med landets olieindtægter. Mere kollektiv ejendomsret og nationalisering af fødevarevirksomheder. Præsidenten ville kunne erklære undtagelsestilstand, og sætte de borgerlige frihedsrettigheder midlertidigt ud af kraft!”

Chavez får ikke ændret sin forfatning, og landets præsident får ikke mere magt i denne omgang. Det står klart, efter resultatet af søndagens folkeafstemning i det olierige sydamerikanske land lå klar mandag. Men det var med en meget snæver margin, at nej-sigerne tog stikket hjem.

50,7 procent af vælgerne vendte tommelfingeren nedad til præsident Hugo Chavez’ forfatningsændringer, mens 49,29 procent gerne ville give Chavez lov til at lade sig genvælge som præsident et ubegrænset antal gange og i det hele taget give ham mere magt. Dele af “mellemklassen” samt intellektuelle, studenter og hans eks-hustru har manifesteret modstanden mod “Den moderne Bolivar”.  Et JA ville bl.a. have betydet, at kunne fortsætte som ønsket på præsidentposten frem til 2021. Dette år er samtidig 200-året for slaget ved Carabobo (Venezuela), hvor Bolivars oprørshær tilføjede spanierne det endelige nederlag i Sydamerika.

Chavez vil dog fortsat spille med sine olie-muskler i den kommende tid.  Historierne om hans støtte for fattigdommen i sit eget land vil fortsat blive pumpet ud i medierne. Det samme gælder tiltag som f.ex. transport-subsidier for fattige til New Yorks Underground samt Londons transportselskab og tilsvarende.

Når han ses arm i arm med Irans præsident Ahmadinejad, bør det give anledning til alarmberedskab hos enhver med pragmatisk indstilling. Når hans udtalelser som f.eks. “Vores opgve er meget større, end den Bolivar tog på sig. Vores opgave er at redde verden, planeten Jorden” -  så er alarmberedskab næsten ikke nok!

Refleksion

C´et for Chavez (eller Castro),  V´et for Vitorear (hylde, råbe hurra osv.) eller C(havez) V(or) ville have passet den ambitiøse præsident særdeles godt. Nu valgte et spinkelt flertal at sige STOP -  ihvertfald “por ahora”. 

En dansker kan i sit stille reflektere over, hvad resultatet var blevet, hvis alle stemmerne var blevet forseglet og fløjet til Europa for at blive talt op efter “reglerne”.

Givet er det, at CVet for Hugo Chavez ikke er færdigudfyldt, uanset søndagens valgresultat.

Kilder: Berl.tid., Martin Tønner - JPPolitiken., Viggo Lepoutre Ravn - Internettet

Powered by WordPress