hulegaard.eu

April 28, 2008

Dans

Filed under: Dans, Tango, Rumba, Dansens dag, UNESCO — hulegaard @ 3:01 pm

Hver dag har snart sin tema-dag. Tirsdag d. 29.april har UNESCO udråbt dagen til internationalt at være “Dansens dag”.  I Danmark er der - ganske som sidste år - planlagt adskillige arrangementer i den anledning, der for de interesserede kan spottes på http://www.dansensdag.dk/ .

Læserens individuelle erindringer om denne disciplin, hvad dansen jo også er,  er sikkert yderst selektive. Ligefra strutskørt, ømme tæer, vandkæmmet hår, svedige hænder samt mere eller mindre frivillig kropskontakt med det modsatte køn.  Regiet har måske (kun) været en danseskole som “led i opdragelsen”; for nogle få udvidet til konkurrencedans. For andre har det udviklet sig til egentlig selskabsdans og/eller inden- og udenlandske oplevelser på diverse dansegulve altsammen akkompagnieret af diverse musikalske lyde, enten fra højtalere eller et live-orkester.  Sidstnævnte erindres måske af nogle i forbindelse med dans på et skib i søgang :-)  osv.osv.

Vild med dans blev sidste år en stor TV-succes, der fik mange singler og par i (stortset) alle aldre til at myldre til danseskoler. Fortrinligt for dansen, fortrinligt for den enkelte, fordi dans er en (meget krævende og ) sund motion.

For nogle år siden havde tango´en en kraftig renæssance.  Enhver læser, der kan lide dans, har garanteret en yndlingsdans, uanset om hun eller han kan danse den mere eller mindre perfekt med diverse variationer og i nogenlunde takt :-) !

Bill: Ole Toxværd og partnerske fra hans fortrinlige bog “Tango”

Denne blogejer har tango og rumba som de foretrukne; det er mindst et lysår siden, at jeg senest tog enetimer i diverse danse, men derfor kan man(d) sagtens nyde at se dansen og lytte til den stimulerende musik!  Det kan ske selektivt, herunder ved mesterskaber, der afholdes i udvalgte haller hvert år.

Refleksion

Dansen kan anskues fra flere vinkler.  Der er sundhedsvinklen med kondition og psykisk udfodring. Så er der den sociale vinkel, hvor mand og quinde mødes i et (mere eller mindre elegant) rytmisk samvær.  Nogle vil også medtage den æstetiske vinkel som f.eks. ballet.  Andre vil nyde præstations- og konkurrencevinklen, der ofte medfører store ofre og omkostninger.

Hvad dans også er…

Dansen er vel snart noget af den sidste forskel mellem mand og kvinde; provokation vil nogen sige :-) ; jeg fastholder min statement! 

Hvad dans måske også er….

En klog person har engang sagt, at dansen i virkeligheden er et horisontalt udtryk for et vertikalt ønske….;-) ! 

Next Page »

Powered by WordPress