hulegaard.eu

December 1, 2007

Nelly Jane og klovnen

Filed under: Fernisering, Nelly Jane Benneweis, Galleri, Klovn, Bastillen, Den hvide klovn — hulegaard @ 3:18 pm

Det oprindelige navn Annette Otto Jensen siger ikke mange særlig meget. Det gør derimod Nelly Jane Benneweis!  Hendes karriere i Danmarks store cirkus Benneweis i perioden 1971-2003 gjorde hende kendt og skattet i mange kredse.  I forløbet blev det også til et ægteskab med Sonny Benneweis. Sprechstallmeister-jobbet i perioden 1971-1994 iført høj hat, stok og pailletglinsende smoking erindres af de fleste.

Klovnen

Hendes mangeårige glorværdige karriere i cirkus Benneweis blev afløst af såvel foredragsvirksomhed - “Mit liv i og uden for manegen! -  som kunstnerisk udfoldelse.

I cirkus taler man om to slags klovne. August-typen og den hvide klovn.  Sidstnævnte  er typen, der belærer alle andre om god og dårlig opførsel. Den er samtidig elegant og satirisk. Den professionelle hvide klovn bruger lang tid ved sminkebordet for at kreere en individuel maske, der nærmeste indeholder en slags kunstnerisk copyright. August derimod er klovnen med den røde næse, de alt for store bukser og de sjove paradier på livet, som børn og barnlige sjæle holder meget af.

Nelly Jane Benneweis har valgt den hvide klovn som et ikon for sit univers; kunstnerisk har det manifesteret sig i 15 portrætter af den hvide klovn i varierende udgaver, ganske som i det virkelige cirkusliv. 

Altsammen indgår i det velholdte frederiksbergske  Galleri Bastillen , hvis aktuelle udstilling “Fantasi og Realisme”  afgjort er et besøg værd. Min indbudte deltagelse i ferniseringen gjorde mig også opmærksom på mosaikmønstre af Marianne Aarup, spændende fotografier af Kristian Jon Larsen og Susanne Kirså´s skulpturelle indlevende og interessante kunst.

Refleksion

Enhver cirkusglad gæst hos Benneweis har noget særligt i erindringen. Således også denne blogejer.

For 26 siden sad jeg på 1ste række i den runde cirkusbygning i Københavns centrum til en Benneweis-forestilling. Jeg var ikke alene.  Min daværende hustru og hendes to meget kønne, velbegavede og (temmelig) forkælede små niecer var årsagen til vores besøg.  Da vi alle fire rejste os efter forestillingen, kom Nelly Jane hen til os.

Replikskifterne huskes ikke mere, men nogle få minutter senere befandt jeg og mine “gæster” os i selskab med nogle temmelig store elefanter bag tæppet. De to små piger glemte aldrig denne nær-oplevelse med dette fantastiske og forholdsvis tålmodige dyr.

Nelly Jane er blevet 70+.  Ganske mange quinder meget yngre kunne misunde hende for hendes stilfulde væsen, velplejede udseende, velkomponerede outfit, kultiverede konversationsevner samt naturlige bevidsthed om sin egen feminitet.

Den perfekte feminine udgave af “den hvide klovn”, tænkte jeg, da jeg forlod ferniseringen på Peter Bangs Vej 33, 2000 Frederiksberg og begav mig videre  til dagens næste kalenderkryds ude i livet….et cirkus bare på en lidt anderledes måde :-)  

Powered by WordPress