hulegaard.eu

December 1, 2008

International AIDS-dag

Filed under: Sundhed, AIDS, HIV — hulegaard @ 12:16 am

 Den 1. december er international “AIDS-dag”.  Det markeres med diverse arrangementer og lystændinger, som det har været gjort i snart ganske mange år. I år markerer frivillige hos Læger uden Grænser, i både København og Århus, World Aids Day. Man kan møde dem på gaden, hvor de iført kitler deler brochurer ud og fortæller om arbejdet med at forebygge og behandle aids.

 I 80erne var AIDS og HIV daglige ord i mediebilledet, på hospitaler og organisationer samt hos private.  Nogle kaldte det “bøsse-pest”, andre kastede sig ud i et sandt korstog for at opdæmme sygdommens spredning, andre igen tav og mange konstaterede med årene, at de ”kendte een eller flere”, der var smittet og døde af det.

DK-fakta - Ifølge AIDS-fondet lever ca. 5.000 mennesker med hiv. Af dem går ca. 4.000 jævnligt til kontrol på et af de danske hiv-ambulatorier, og omkring 2.900 er i medicinsk behandling for deres hiv-infektion. Man regner med at der findes ca. 1.000 mennesker i Danmark, der er hiv-smittede, men ikke er klar over det.I 2007 blev 307 personer konstateret hiv-positive i Danmark. Heraf er 224 mænd og 83 kvinder. De seneste ti år har antallet af personer, der får konstateret hiv, ligget nogenlunde stabil på mellem 250 og 300 om året.I 2007 var 153 (50 %) af de nyfundne hiv-smittede formentlig smittet i Danmark og 119 (39 %) i udlandet. For 35 (11 %) var smitteland ukendt.

Trods excel-regnearkets elasticitet bringes ikke de udenlandske tal….

Refleksion

Som nævnt i indledningen kender formentlig en del af læserne et eksempel på en pårørende/ven/bekendt/familiemedlem/kollega/samarbejdspartner, der er blevet ramt af den dødelige sygdom.  “Skyld-spørgsmålet” er i denne forbindelse helt uinteressant!

Blogejeren erindrer selv blandt mere en isoleret oplevelse for ca. 20 år siddende i en stopfyldt københavnsk forstadskirke.  Ved alteret stod en hvid og smukt pyntet kiste, der indeholdt en biseksuel, nu afdød mand.  Han havde bl.a. en professionel fortid i DR, hvilket afspejlede sig i adskillige (kendte) kirke-deltagere fra denne institution.  På første kirkebænk sad bl.a. hans eks-hustru og sønnerne.

“En ondartet virus/lungetændelse” havde sat en stopper for hans liv. Det var den brede viden hos de fleste i den fyldte kirke og udenfor.  Knap ti deltagere udaf den fyldte kirkes deltagerskare kendte den egentlige sandhed, herunder denne blogejer.  Medens det digitale blæk former disse linier, spekulerer jeg på, om det mon ville være anderledes i dag (?).    

 

 

 

Next Page »

Powered by WordPress