hulegaard.eu

November 27, 2007

FEBER

Filed under: Sport, Arkitektur, Multihal, Multiarena, Holmen — hulegaard @ 11:38 am

Overskriften hentyder IKKE til kroppens advarselssignal, men derimod til den glimrende - åbne - udstilling på Kunstakademiets Arkitektskole.  Den præcise overskrift er “FEBER - Sportens nye arenaer”.

Udstillingens indhold

Multiarenaer er temaet. Aspekterne er det arkitektoniske, økonomiske og planmæssige. Geografien er Danmark og Sydsverige.

I Danmark er der siden 1999 etableret mindst 7 multiarenaer med en tilskuerkap. på mellem 2.500 - 5.000 tilskuere. Herudover har kommunerne aktuelt 18 arenaer på tegnebrættet med en tilskuerkap. på mellem 2.500 - 35.000, heraf 8 med en tilskuerkap. på 10.000 eller mere.

Udstillingen er rummelig, fortrinlig informerende og giver samtidig eksempler på nyere stadions fra udlandet, f.eks. Wembley og Emirates i London.

Udstillingens periode er 23.november - 12.december 2007 (alle dage kl.12-18, gratis adgang)

Kunstakademiets Arkitektskole flyttede i 1990erne fra en række adresser bag Kongens Nytorv til Holmen ( bag Operaen), hvor den sammen med bl.a. Rytmisk Musikkonservatorium, Statens Teaterskole og Den Danske Filmskole udgør en spændende campus i de gamle bygninger.  Som gæst og beskuer forekommer det at være et vellykket stykke fusionsprojekt med samling af kreative fag.

Refleksion

Udstillingen er absolut et besøg værd, hvis du har interesse for stadions, multihaller (eller multiarenaer, super arenaer eller superdomes).  Har man været til store indendørs sportsstævner i udlandet med x tusinde tilskuere, forstås den akkumulerede oplevelse af dette regie.

Udstillingen understreger også nødvendigheden af, at en given multihal/-arena kun kan blive en succes - og ikke økonomisk fiasko -, hvis den grundigt tænkes ind i fremtidig lands-, region- og byplanlægning.  Eksempelvis: Skal der bygges i tilslutning til eksisterende idrætsanlæg eller skal ny placering være direkte i by-centrum eller trafikalt knudepunkt osv.

Sport og motion er ofte gode “brands”, men sjældent lukrative.  Derfor skal det kombineres.  Et enkelt eksempel kan være et EM/VM i en sportsgren.  Det giver isoleret set alt inkluderet sikkert underskud, men hertil skal lægges overnatninger, restaurations- og museumsbesøg, hvortil kommer “goodwill”.

Emnet er - synes jeg - særdeles interessant. I Malmø-forstaden Hyllie indvies i 2008 “Malmö Arena” med maximal tilskuerkap. på 15.000.  Det gamle hæderkronede - og flere gange ombyggede - Scandinavium i Göteborg har en tilskuerkap. på max. 14.000.  I Danmark har Aarhus store planer (Multihal Århus og Århus Sport Campus) om noget tilsvarende, dog er slutdatoen p.t. ukendt.  - I skrivende stund er Arena Ørestad/CPH DOME vel det nærmeste danske med en tilskuerkap. på 15.000 og en forventet indvielse i 2010.

PS. Når den vedtagne bro fra A.P. Møller Fonden er bygget, forbindes Nyhavn med Christiansholm samt en klapbro, der fører videre til Dokøen og Operaen. -  Denne trafikale indsprøjtning vil gavne såvel Operaen som Holmens mange kunsteriske studiepladser og gæster til f.eks. ovennævnte museum. 

Powered by WordPress