hulegaard.eu

November 27, 2007

Den alternative julegave

Filed under: u-land, Ged, Folkekirkens nødhjælp — hulegaard @ 11:54 am

“Er du allerede nu ved at gå i panik over, hvad du skal give familien i julegave? En mulighed kunne være at give en gave, der samtidig spredte julestemning hos nogle af verdens fattigste familier”. 

Folkekirkens nødhjælps julekampagne givenged.dk, fortæller i malende vendinger om en sand “forbrugerfest”.  Ved at klikke ind på http://givenged.dk/  og donere et givent gavebeløb, modtages gavekort med billede og beskrivelse af, hvordan gaven gør gavn i lande som Afrika og Indien. Samme kort kan så pakkes pænt ind og lægge under juletræet.

2006-succes

Efter den store indsamling ( ca. 50.000 geder) ved sidste års jul, kunne man læse efterfølgende: “Vi kan slet ikke sende 11.000 geder til Malawi, så vi har taget kontakt til folk blandt andet i Zambia, Uganda, Indien, Sri Lanka og Etiopien for at finde modtagere” siger generalsekretæren i dag i Folkekirkens Nødhjælp.

Ifølge gavekataloget (nej, ikke fra Magasin du Nord, men Folkekirkens nødhjælp) er der også andre muligheder end en ged. Skolegang for børn (200 kr), æble i 6 mdr (400 kr), trædepumpe til vand ( 1.000 kr), gris ( 550 kr) , ris til en familie i 3 mdr. (90 kr), strikketøj til bedstemor ( 100 kr) og endelig ged til gavn for fattige bønder ( 250 kr)

Geden Aase -  deltog i dagens TV2 GoMorgen Danmark.  En familie fortalte om et besøg i Etiopíen i 2006 for at se, hvordan gederne var blevet “implementeret”.  En slags bruger-projekt-check.  De fortalte om etiopiske enker, der fik en sådan ged som overlevelse.  Geden i studiet bidrog med at skide på tæppet som et mere utraditionelt og dog naturligt bidrag til konceptet.

Refleksion 

Normalt er jeg bestemt ikke til at donere penge via de forskellige organisationer, der med større eller mindre administrationsapparat og/eller underholdningsshow formidler hjælp til de fattige områder af verden. Erkendt!

Grundtanken - håndgribelig hjælp til selvhjælp -  tiltaler mig meget. Også i år koster geden 250 kroner. Hvis man køber en ged er inkluderet 1) kursus i gedehold, 2) medicin, 3) vaccinationer samt 4) nogle besøg af en landbrugsekspert inkl. gode gede-råd. 

Jeg ved ikke, hvordan min 2006-ged har det.  Jeg ved ikke, hvordan min 2007 ged får det.  Jeg ved godt, at det er grammatisk ukorrekt at bøje “at gide” - ” ged”.   Jeg vælger at tro, at begge geder gør en lille forskel og det er faktisk i denne sammenhæng fint nok for mig ;-) !

Next Page »

Powered by WordPress