hulegaard.eu

February 2, 2010

Den arkitektoniske Tsunami

Filed under: Arkitektur, Bølgen, Vejle, Havnekvarteret — hulegaard @ 11:20 am

 

Såfremt læseren har passeret Vejlefjord-broen for nylig, kan det ikke undgåes, at øjnene panorerer rundt og ind mod Vejle centrum. Bortset fra det myldretids-prægede mareridt på Vejlefjord-broen er udsigten i klart vejr dag og nat en nydelse, naturligvis rettet primært mod bycentrum af Vejle. Ikke mange steder i Danmark er broudsigten smukkere og mere varieret, vel med undtagelse af Lillebæltsbroen (den ny), hvor der er et enestående syn enten til Fyn eller Jyllands-siden.

Den arkitektoniske tsunami

“Enestående syn” er nøgleordene til denne lille refleksion om Vejle-området. Et stykke helt ejendommeligt arkitektur er den relativt nyopførte ”Bølgen”.  To høje buer bølger elegant hen ad Vejles havnefront og danner nærmest en skulptur, når den beskues fra højbroen. 

Arkitektfirmaet Henning Larsen - kendt for en del arkitektur også i Danmark (Operaen f.eks. :-) )- står bag dette. Desværre kan man jo ikke se det interiøre (ligesom f.eks. Turning Torso :-) ), medmindre man enten ejer en bolig eller besøge personer, der gør det. 

Så er det jo rart med et magasin, der på glittet papir illustrerer en lejlighed som “gæst” hos en beboer. Det skete i januar-2010-nummeret af Bo Bedre.  Dette æstetiske, mangeårige magasin med tips, farver og drømme kan sagtens accelerere fantasien.

Rent praktisk bør tilføjes, at byggeriet Bølgen som nævnt i dag består af to “bølger” (illustr.).  En tredie er under planlægning og med tiden skal der bygges fem i ialt. Der er 10 etager i hver bølge og 38 meter ned fra taget. Prisniveauet rækker fra 3,4 mio kr. ( 1-værelses på 78 m2) til 13,6 mio. kr. (2-værelses på 238 m2). Sidstnævnte er beliggende i 2 etager på 9ende og 10ende, dvs. øverst oppe.  Det må siges at være “surfing” i n´te potens såvel på pris som udsigt ;-).

Dette alternative bygningsværk indgår i Vejles planlagte havnefront “Kanalkvarteret”.  Den består af 3 bykvarterer af blandet bolig og erhverv. Fuldt udbygget vil den rumme Kanalkvarteret, Havnebyen og Parkbebyggelsen.

Refleksion

Er læseren i Vejle eller på Vejlefjord-broen, er “Bølgen” a must to see.  Og så bliver det kun bedre med årene, når alle fem bølger er etableret.  En arkitektonisk tsunami med indbygget glæde for øjet og ganske ufarligt; ihvertfald at se på ! :-) .

Next Page »

Powered by WordPress