hulegaard.eu

November 23, 2007

Rakitis

Filed under: Fodbold, Rakitis, England — hulegaard @ 5:49 pm

Overskriften er lægelatin for “engelsk syge”.  Lidelsen skyldes kraftig D-vitamin-mangel.  I mit livs-debut led jeg selv af sygdommen, men takket været en fremsynet og handlekraftig læge blev jeg hurtig symptomfri.

Jeg lider dog fortsat af “engelsk syge”.  Det er den “lidelse”, som alle engelsk-begejstrede har. Det gælder englændernes traditioner (både de sunde og usunde), deres livsopfattelse (i gennemsnit :-) ), deres levevis (noget af den) samt deres glæde for sport, ikke mindst fodbold.

Engelsk fodbold

Jeg har fulgt engelsk fodbold i voldsomt mange år, mest på TV, lidt på de engelske stadions. Jeg har mine favoritter som alle andre med samme interesse.  Englands stolthed - det engelske fodboldlandshold - har ofte fået mit fokus, som millioner af andre både på og udenfor de britiske øer.

England blev forleden slået ud af kvalifikationen til EM Østrig/Schweiz 2008. Fodbold-nationen var i chock efter nederlaget til Kroatien 2-3.  Det engelske fodboldforbund FA satte sig straks sammen døgnet efter. Beslutningen kom prompte: Landstræner Steve McClaren blev fyret øjeblikkelig. -  Det påståes, at årsgagen for dette job ligger i nærheden af de 50 mio. kr.  Steve McLarsen - født for 46 år siden i Fulford - behøver nok ikke melde sig foreløbig - om nogensinde - for at få “welfare”.

Stephen McLaren har kun været landstræner i ca. 1 år. Mange (herunder denne blogejer) mente, at han var en stor misforståelse i dette traditionsrige og -tunge job.  Han efterfulgte den kontroversielle Sven-Göran Eriksson, der ofte blev beskyldt for at placere sin fysiske træning i diverse soveværelser med feminaer med BMIer og 10-20 yngre end ham selv. Før denne womanizer var der 9 andre, da 2. verdenskrig sluttede.

Jeg skal spare min travle læser for hvem, hvor længe og min egen individuelle mening om dem :-) . Blot kan konstateres, at der var lysår i forskel mellem de nuværende og de mest markante forgængere som Sir Walter Winterbottom ( 1946-1962) og Sir Alf Ramsay (1963-1974). Deres efterfølgere Don Revie (1974-1977) og Ron Greenwood (1977-1982) var der (naturligvis) også delte meninger om, men deres respektive kompetencer og pondus var næppe til diskussion.  Lad os blot - af tidsmæssige - grunde stoppe her :-)

Også spillerne har et ansvar for “katastrofen”.  Englands landshold er besiddelse af meget talent, individualitet,fysik og fodbold-kompentence. Desværre har mange af disse stjerne-spillere de senere år leveret nærmest kritisable og utrolig skuffende præstationer, når deres “stjerne-status”, økonomisk indtjening og almene talent vurderes i forhold til resultaterne.  Det bedste - eller værste - eksempel er den mega-eksposerede og uendelig overvurderede David Beckham.  Andre er Stephen Gerrard, Frank Lampard og “barnet” Wayne Rooney. I perioder har også forsvarskæmpen John Terry (capt.) ikke just levet op til forventningerne.  Og så til slut: Keeperen. Det er til at få en nærmest uhelbredelig endogen depression over :-( !

England har haft nogle af verdens absolut bedste målmænd gennem tiderne. Frank Swift, Gordon Banks, Peter Shilton (landskampsrekordholder 125 kampe), Bert Williams, Ray Clemence (Bert Trautmann var jo fortsat “tysker”) osv.  I dag står det virkeligt sørgeligt til. 

Refleksion

Enhver, der kunne snørre sine egne fodboldstøvler d. 30.juli 1966, var klar over, at dette kunne blive engelsk fodboldhistorie. Den dag vandt England verdensmesterskabet i fodbold på det solrige gamle Wembley Stadium i overværelse af ca. 98.000 tilskuere og x millioner TV-seere og radiolyttere. 

Jeg kan citere holdet i søvne til ingen nytte. Jeg husker målene, stemningen, den kontroversielle russiske linievogter Bakhamorov og den schweiziske dommer Dienst, jeg husker Alf Ramsey, Bobby Charlton….vi stopper her.

Det interessante er ikke - i denne kontekst - historikken, men HVORDAN England genvinder sin status som eet af verdens bedste fodboldlandshold. Talentmassen er der. Fysikken er der. Er den rigtige coach alias landstræner der også?  Nogle har peget på 250 procent-egoet, den nylig Chelsea-fyrede portugisk-fødte José Mourinho. En anden portugiser - eks-Brasilien-træner - Louis Felipe Scolari har også været i spil.   Mit eget bud kunne være tyskeren (nu bosiddende i Californien, USA) Jürgen Klinsmann, der mestrede at få meget ud af lidt tysk landsholdsmateriale ved det seneste VM 2006 i Tyskland.  Hans tankegang og fodbold-forståelse matcher nok bedre den engelske end de latinske ego´er fra det dejlige land i EUs sydvestlige hjørne.

Som i Danmark skal tavlen ikke alene vaskes ren - den skal udskiftes og kridtet skal være af en helt særlig kvalitet, ellers knækker det igen og igen!

 

Powered by WordPress