hulegaard.eu

November 23, 2007

Helsingborg

Filed under: Sverige, kunst, Helsingborg, Sofiero slot, Freddriksdal museum — hulegaard @ 10:13 am

Betydningen af overskriften får de fleste til at tænke på Helsingørs svenske partner i 4 km. fugleflugtslinie øst. Det er noget med gennem færgeterminalen (eller parkerer i city, hvor det er muligt :-) ) - afsted til Kullagatan, kendt som Sveriges ældste gågade (1966).

Er den et besøg værd?  Jeg synes afgjort!  Gennem mere end 40+ år er jeg kommet i byen på alle årstider (og tider af døgnet). Den har - som mange byer - skiftet og moderniseret sin byprofil til gavn for borgerne, men sandelig også for den tilrejsende.

Helsingborg

Byens indbyggerantal er stortset Helsingør doblet op, dvs. ca.120.000. Herved er den Skånes næststørste.  Langt mere charmerende end Malmø (synes jeg subjektivt :-) ).

Den gamle færgehavn er blevet konverteret talentfuldt til en flot havnefront med lystyachter, beboelse og restaurant-/caféliv.  På havnefronten ligger Dunkers kulturhus, Helsingborgs nye kulturelle center som blev indviet i 2002. Dunkers Kulturhus er tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon og har et meget flot bymuseum foruden kunstmuseum, teaterscene, koncertsal, kulturcentrum for børn og unge, musikskole, m.v. 

 

 Den afdøde “gummikonge” var næsten for Helsingborg, hvad Mærsk-Møller er for DK.

Er man til historik og klassiske bygninger, er rådhuset (1897) og den gamle borg Kärnan (1300-tallet) nogle interessante valg. I hjertet af byen ligger også den smukke gotiske Mariakyrkan fra 1400-tallet.

Frederiksdals Frilands- og Havemuseum (Sveriges største friluftsmuseum) giver et godt indtryk. Der er gamle bykvarterer og bondekultur, en enestående botanisk have med alle Skånes vildtvoksende plantearter, en rosenhave med 450 arter, en skånsk bondegård med dyr m.v.

Een af de helt store “sundperler” er Sofiero Slot. Det tidligere kongelige sommerslot (1865) byder på en sjælden havepragt med 10.000 rododendronbuske af 300 forskellige arter. Bedste besøgstid er maj-juni, men også juletiden (se refleksion forneden) er velvalgt.

Skulle der være ekstra tid, kan et besøg i det idylliske gamle fiskeleje Raa i den sydlige del af byen (forbi al industrien osv.) absolut også anbefales :-)

Refleksion

Skal Helsingborg nydes - per distance - er den fantatiske luftfotobog af K.E. O-son Ander ((ISBN91-7810-142-5) det sikre valg.

En anden og nemmere løsning er at tage til byen denne weekend 23-25.nov.07, hvor julestemningen er opstartet. Brug tiden til at tage ud til det pragtfulde Sofiero Slot.  Denne weekend er der (igen) blomsterudstilling, lysarrangementer og ganske stemningsfuldt miljø med hestevognskørsel, nisser osv. -  Retur til bykernen er der varierende forretninger, museer (Dunkers hus) og kunstudstillinger. 

Sidstnævnte minder mig om mit seneste besøg (nov.07) i byen, hvor jeg deltog i en fernisering på et af hovedstrøgene. Publikum var den “sædvanlige” blanding af købere, sælgere, kunstnere og dem, der bildte sig ind at være det :-) -

Blandt de øvrige deltagere var nogle danske kunst-studerende, der var lidt beæret/benovet i rette blanding over invitationen. “Skal du købe noget?” spurgte de mig på engelsk.  Der var noget internationalt over det.  Det gjaldt både den fremragende buffet med kokkebemanding, den mindre fremragende vinudskænkning samt kunstværkernes prisskilte med 5-cifrede beløb. Det samme “fernisage-regie” som altid, bortset fra det relativt nye udendørs-rygerum på gadeplan. Vores lille hyggelige konservation fortsatte uantastet og flydende på dette internationale sprog endnu en kort stund, indtil tiden befalede mig til at drage videre i denne charmerende by til næste “kryds” i kalenderen….

Powered by WordPress