hulegaard.eu

November 20, 2007

Louisiana

Filed under: Kultur, kunst, foto, Richard Avedon — hulegaard @ 11:17 am

Det er (for !) længe siden, jeg har været på det nordsjællandske kunstmuseum Louisiana i Humlebæk. En novemberdag med novembervejr fik mig forbi indgangen, på vej til andet ærinde i Helsingborg, Sverige.

Den nu afdøde kulturelle ildsjæl Knud W. Jensen var igangsætter og senere mangeårig direktør for det snart 50-årige kunstmuseum; af mange regnet for Danmarks bedste nutidige museum. Beliggenheden fejler ihvertfald ikke noget, især på en klar dag. Navnet “Louisiana” associerer fejlagtig til den amerikanske sydstat af samme navn.  Museets navn er opkaldt efter Knud W. Jensens døtre Louise og Anna.

Louisiana - november 2007

Aktuelt bød udstillingen på 4 - ret forskellige kunstnere.

Richard Avedon (1923-2004)

Mode- og portrætfotograf.  Det siges, at hans fotografier ofte er stærke (=frontale) på hvid baggrund.  Citat fra R.Avedon: ” Jeg søger efter noget specielt i et ansigt: modsigelser, kompleksitet, ting der er modsætningsfyldte men samtidig har en sammenhæng”.

I portrætterne fokuserer Avedon på menneskets ansigt: Fregner, furer, blikket – det er stærke, psykologiske og meget direkte billeder. – Vinduer ind til menneskets sjæl. Udstillingen er retrospektiv og indeholder ca. 150 fotografier, der strækker sig fra modefotografiets glamourverden over portrætter af ikoner indenfor film, musik, billedkunst og politik til psykologiske og stærke portrætter af vestamerikanere. 

Tal R

Han er født i Israel i 1967, nu bosiddende i Danmark. Tal R er en kunstner, der tydeligt maler ud fra en tradition, men det er meget personlige indspark, han laver, men nogen udpræget system-maler er Tal R dog ikke. En balance mellem fortælling og helt fundamentale øvelser inden for maleriets grundskalaer udgør hjørnestenen i museets udstilling. Ud over 15 malerier fra de seneste år, viser udstillingen et større grafisk projekt samt en række vitriner af installatorisk karakter.

Lucian Freud

Han (f. 1922), nu 84 år gammel.  Den gamle mesters værker forestiller oftest mennesket. Motiverne er oftest portrætter, men ikke i traditionel forstand, da de næsten alle udtrykker indadvendthed og afstand til beskueren. De første værker i udstillingen er fra 1940’erne, og det sidste værk er i skrivende stund endnu ikke malet, idet Lucian Freud har til hensigt at inkludere et helt friskt værk i udstillingen. Lucian Freud anses for at være en af verdens højest skattede kunstnere, og han har tilført det 20. århundredes figurative maletradition en meget personlig vinkling. Han er født i Berlin som barnebarn af psykoanalysens fader Sigmund Freud, men kommer med sin familie til London, da han er 10 år gammel. 

Islamistisk miniaturesamling

Davids Samling i København har en i international sammenhæng meget betydelig præsentation af islamiske miniaturer – spændende fra det 13. til det 19. århundrede. Der er både tale om bogmaleri, som indgår illustrativt i en litterær tradition, og om selvstændige kunstværker.

Refleksion

Vi tager det bagfra.  Den islamistiske miniaturesamling sagde mig intet! Lucian Freud og Tal R fik min DNA-masse til at fryse nogle interessante øjeblikke, medens tankerne kørte.

Richard Avedon var den store oplevelse. Jeg har altid følt mig meget fascineret af fotografiet og dets muligheder. Derfor har jeg længe vidst og iøvrigt besluttet, at hvis reinkarnation skulle gælde for mig, vil jeg være fotograf i mit næste liv :-)

Tilbage til Avedon….det var stærke sager for ens egen optiske linse. Blandt de mange portrætter sås blandt mange fremragende nogle nulevende og afdøde amerikanske notabiliteter. 

Jeg vil kun nævne et billede: Et stort portrætfoto af Dwight D. Eisenhower i sine sidste år. En gammel, slidt eks-general og præsident, om hvem der gennem historien har været ret delte meninger, unægtelig! Derom en anden digital gang ;.) - men er Du til (portræt-)foto, er Du til smukke omgivelser, så er Louisiana stedet for en oplevelse, langt, langt over middel….

Powered by WordPress