hulegaard.eu

July 3, 2008

Andre skrig (2)

Den norske kunstner Edvard Munch (1863-1944) er ”verdenskendt” for sit maleri ”Skriget”.  Under tidligere besøg i Oslo har andre aktiviteter haft højere prioritet, men denne gang lykkedes det.  Munch-museet er placeret i den nordlige del af centrum.  For nogle år siden blev det berømte maleri ”Skriget” stjålet, men er nu på plads igen. – Lad det være sagt med det samme: Besøget i Munch-museet var Oslo-weekendens eneste skuffelse.Ikke blot var de nærmest US-lignende sikkerhedsforhold ved indgangen utålelige.  Udstillingen og maleriet (illustrationen viser såvel Skriget som Madonna) forekommer stærkt overvurderede, men smag og behag..som min gamle (afdøde) fader sagde (for) ofte.

Lydløse skrig
Enhver dansker, der har været mere end 10 minutter i Norges hovedstad ;-)  , kender Vigelandsparken. Siden mit første besøg for 42 år siden har jeg altid afsat tid til en tur i denne skulptur-park. 
Vigelandsparken  har jeg nydt såvel i solskin, sne og regn, simpelthen fordi Vigelands skulpturer er så fascinerende.  Man ser noget nyt hver gang!

Et andet lydløst skrig var Norges nationalstadion Ullevaal.  Besøget i fodboldmuseet  ved Ullevaal kan anbefales alle, der kan lide fodbold. Vel er det ikke Camp Nou (Barcelona), Santiago Bernabeu (Madrid) eller San Siro (Milano) osv., men koblingen af et hyggeligt lille museum og stadion er en god idé.

Et “skrig om fred” kan ses og nydes i den gamle Vestbanegaard ved havnen. Nobels Fredscenter er afgjort et besøg værd, når man alligevel er i området.

Anderledes skrig
Læseren kender det godt. Man står ved en skøjtebane og hører den skærende lyd, når skøjterne rammer isen i en svingende bevægelse.  Samme lyd kunne høres talrige gange, når den norske verdensstjerne på skøjter Sonja Henie  (3 OL-guldmedaljer, 10 Europamesterskaber og mange gange verdensmester i slut20erne og 30erne. Senere blev det også til en halv snes film i Hollywood i 50erne. Det interessante i denne kontekst er ikke hendes fabelagtige sportspræstationer, men derimod hendes livsværk og eftermæle. 

Henie Onstad Kunstsenter ligger en snes kilometer i sydvestlig retning udenfor Oslos centrum i Høvikodden.  Det nåede at blive bygget færdigt (1968), inden Sonja Henie døde i en alder af 57 år (leukæmi).  Det kan afgjort anbefales som en kort udflugt fra Oslos centrum.
Beliggenheden blev valgt med omhu af Sonja Henie og hendes skibsreder-ægtemand.  Det ligger sindsygt smukt!

Refleksion

Er Oslo et besøg værd? Er der interessante spots? Er den offentlige trafik veludbygget? Er hurtigtoget fra Gardermoens int. lufthavn hurtigt? Er det norske sprog charmerende? Er der smuk og afvekslende natur udenfor selve by-området? Er der en pragtfuld udsigt fra Holmenkollen? Er Oslo-fjorden betagende at sejle på? Er Studenterlunden hyggelig?  Er der velordnet? Er der dyrt? -  Svarene er alle sammen JA!

God tur :-) !

Next Page »

Powered by WordPress