hulegaard.eu

February 1, 2009

Wilbeks drenge_010209

De fleste trænere vinder ikke noget. Nogle få gør det måske een eller to gange. Og så er der de sjældne - succestrænerne - der vinder metal nok til at fylde diverse glasmontre. En sådan er dansk herrehåndbolds nuværende (og tidligere kvindehåndbolds) landstræner Ulrik Wilbek.

Faktisk har ingen anden træner i verden hentet så mange medaljer ved europa- og verdensmesterskaber samt OL som den 50-årige forhenværende skolelærer fra Viborg.

Enhver håndboldelsker har netop fulgt det danske herrehåndboldlandsholds seneste kampe om VM i Kroatien, senest den vanvittig tætte og spændende VM-finale.  At Frankrig med verdens p.t. bedste og mest komplette håndboldspiller Nikola Karabatic vandt 24-19 var fuldt fortjent. At Kroatien med verdens måske næstbedste håndboldspiller Ivano Balic  vandt sølv var vel ingen overraskelse. Det skete i en vanvittig kroatisk larmende lydkulisse i hjemmebane-multihallen. - Danmarks 4. plads var alt i alt okay, eftersom Europa-mestrene skulle indspille adskillige nye spillere på en - glædeligvis - i forvejen bred trup af erfarne og nogle unge talenter. Sidstnævnte især de to GOG´ere Mikkel Hansen (nu FC Barcelona) og N. Landin. De seneste tre VM har de danske pladser været fordelt som 2003 (9.plads), 2005 (13 plads), 2007 (3 plads).

Bogen Wilbeks drenge

To danskere eller to løjtnanter hævdes at have opfundet håndboldspillet. Navnene er Rasmus Nicolai Petersen og Holger Nielsen. Årene var 1896 og 1897. Der skulle dog gå 111 år, før det danske herrelandshold slog sportsligt igennem og vandt en af de titler, som kvindelandsholdet har samlet på i mange år. EM-guldet i Norge i 2008 blev en triumf uden lige. Det er næppe tilfældigt, at manden bag det store gennembrud i 2008 er identisk med succestræneren bag kvindernes gennembrud. Ulrik Wilbek er den levende legende, der forvandlede et talentfuldt landshold til vindere.

Wilbeks drenge - skrevet af den erfarne 60-årige journalist Frits Christensen og trykt på EkstraBladets forlag (ISBN 978-87-7731-341-7) - er bl.a. fortællingen om mændenes kamp for at komme ud af kvindernes skygge. Men ligesåvel er også beretningen om herrelandsholdets og selve spillets brogede historie gennem tiderne. Om de største spillerprofiler og landstrænere og ikke mindst de mange skandaler, der har klæbet til det danske herrehåndboldlandshold. Og der har været en del - både skandaler og store håndboldprofiler.

Refleksion 

Ulrik Wilbek er ikke bare træner i traditionel forstand, men også - ikke uvæsentlig - en dygtig coach, der sætter mandskabsbehandlingen i højsædet. Teori og teknik er grundpiller for at kunne træne, men motivation er en potent medspiller for at skabe de store resultater. Med den danske - periodevis labile - sportspsyke er det vigtigt, at spillerne føler en vis grad af demokrati og ikke mindst medansvar.

Ulrik Wilbek og Leif Mikkelsen (tidl. herrelandsholdstræner) er helt klart fyrtårnene blandt mange gode trænere i dansk herrehåndbold. Frits Christensens bog er fortrinlig til at genopfriske dansk herrehåndbold suppleret med mange faktuelle data.

Når man(d) betragter Ulrik Wilbek i en kamp med sit nærmest dannebrogs-farvede (hvidblonde hår og røde kinder) ansigt,  erindres et af hans specialer fra læreruddannelsen……drama!

Next Page »

Powered by WordPress