hulegaard.eu

May 21, 2011

Verdensrekorden i hænder

Som de fleste overskrifter indeholder denne kun en del af sandheden. Billetten ovenfor antyder lidt mere præcist, at der var tale om Verdens største håndboldfest i regi Danmarks nationalstadion Parken.

De fleste, der læser disse linier, kender allerede resultatet af den anden finalekamp, der endte 30 - 21 til AG København over jyske BSV. Det er de to absolut førende herre-håndboldhold på klubplan, der har afløst de mangeårige, tidligere dominerende Danmarks-mestre fra hhv. Kolding og GOG (Gudbjerg-Oure-Gudme v. Svendborg).

Første finalekamp i den lokale sportshal i Silkeborg havde ca. 17 gange færre tilskuere end den anden - højt profilerede - finalekamp i Parken -  2.068 tilskuere versus 36.651 i Parken. Det blev en overordentlig fortættet kamp, hvis slutresultat var en sejr til AG København over BSV på 29-27 (15-17). BSVs Øris-brødre Mads og Nikalaj stod alene for 12 af jydernes mål. Hos AG København var den solide islænding Arnor Atlason topscorer med 6 mål efterfulgt af stortalenten og kanonskytten Mikkel Hansen med 5 kasser.

AG København

Den københavnske elitehåndboldklub blev dannet juni 2010 som fusion mellem FCK Håndbold og AG Håndbold (AG=Albertslund og Glostrup). Klubbens ejer Jesper “Kasi” Nielsen har store ambitioner. De rækker ikke kun til et Danmarks-mesterskab, men også ultimativt til en deltagelse blandt de fire bedste europæiske klubhold i Champions League.

Spillermaterialet er et mix af meget erfarne tidligere landsholdsspillere og unge talenter. I den kommende sæson forstærkes holdet med to polske spillere Karol Bielecki og mesterholdet (2010/2011) Hamborgs Krzysztof Lijewski samt de to islandske Olafur Stefansson og Gudjon Valur Sigurdsson. Holdets mest kendte profiler playmaker Joachim Boldsen, højre back Lars Jørgensen samt de to klassemålmænd Kasper Hvidt og (norske) Steiner Ege er sammen med storskytten,  den unge venstre back Mikkel Hansen de mest kendte aktuelt. - Af de udenlandske spillere er den mest fremtrædende islændingen, venstre back Arnor Atlason. Trænerparret Søren Herskind (cheftræner) og Klavs Bruun Jørgensen (ass.træner) sidder på bænken, når de ikke råber instrukser fra sidelinien eller træner til dagligt. Hjemmebanen har indtil nu være Ballerup Arena, men den fremtidige er aktuelt mere uklar.

BSV

B(jerringbro) S(ilkeborg) V(oel) eller som det officielle navn er en fusionsklub af Bjerringbro FH og Silkeborg-Voel KFUM, hvor Voel KFUM var den oprindelige drivkraft. Det er endnu et fortrinligt eksempel på en vellykket jysk fusionsklub, der har forstået at bringe håndbolden i top i Jylland og i Danmarksturneringen.

De mest fremherskende spillerprofiler er landsholdsmålmanden Niclas Landin (næste år i Rhein Neckar-Löwen tysk håndbold, hvor Jesper “Kasi” Nielsen har en ejerpost), de hårdtskydende Øris-brødre Mads Øris Nielsen (venstre back) og Nikolai Øris Nielsen (højre back), den gamle landsholdskæmpe, jernmanden Kasper Nielsen (back) samt stortalentet Rasmus Lauge Schmidt (playmaker/venstre back).  Hertil kommer en meget professionel trænerstab med Carsten Albrechtsen (cheftræner), Nikolaj Jacobsen (ass.træner) samt hjælpetrænere og den kendte håndboldkommentator, tidl. GOG-træner Bent Nyegaard som rådgiver.

Parken i ændret skikkelse

Fodboldarenaen, som vi kender den, var ændret. Taget var rullet hen over sportsarenaen. Fodboldbanen var tildækket og banen var hævet med 30 cm. De eksisterende lystavler brugtes til mål- og tidsvisning, samtidig blev kampen vist på storskærm.  I inderkredsen tæt ved selv håndboldbanen var der 5-900 VIP-pladser til kendisser i medie- og sportsverden. Og sandelig om ikke der var etableret forskellige aktiviteter på den overskydende grønsvær (driblebaner, hoppeborg, merchandiseboder osv.).

Verdens største håndboldfest

Danmarks (formodede) bedste dommerpar Martin Gjeding og Mads Hansen havde travlt denne maj-eftermiddag på den store håndboldscene.  Det samme havde diverse indkøbte kunstnere i pausen af kampen, hvor der blev blændet op for et helt unikt Half Time Show, der udfordrede taget på Parken.

Finalekampen

Midt i al rusen omkring verdensrekorden skal vi jo ikke glemme selve finalekampen. Resultatet blev AG København - BSV 30 - 21.  Måske var det de helt anderledes kulisser, måske blev BSV mentalt blæst ud af stadionlydanlægget med en vidunderlig bas og en velartikuleret pro AGK-speaker i denne kæmpekulisse, ihvertfald forekom der at være klasse forskel på det to hold i dag.

Bedst stod målmændene Kasper Hvidt (indtil han korrekt fik det røde kort) Steiner Ege og ikke mindst BSVs 2-timer høje unge landsholdskeeper Niclas Landin. Alle tre målmænd er verdensklassemålmænd!

Joachim Boldsen udgik med en skade allerede midt i 1. halvleg, hvilket ikke synes at påvirke AG Københavns overtag på nogen måde. Det viser den formidable spillermæssige bredde i AG København. Det lover godt for den kommende sæsons deltagelse i Champions League, hvor det er helt anderledes “tunge drenge” fra tysk, spansk og fransk klubhåndbold, der vil gæste København formentlig i ved slutkampene i 2012.

Refleksion

At være medvirkende til en verdensrekord er naturligvis en sjældenhed.  Den hidtidige rekord stammede fra verdens største håndboldland Tyskland. Den blev sat i september 2004 på Schalke 04´s hjemmebane (Veltins-Arena) i en kamp mellem topholdene Lemgo og THW Kiel, der blev overværet af 30.925 tilskuere. 

For enhver, der har oplevet f.eks. 11.000 tilskuere i en multihal, savnedes den intimitet mellem håndboldspillerne og publikum. Det er umuligt, når en rekord skal slås. Selvklart!  Men afstanden mellem bane og tilskuere var helt uacceptabel og de to storskærme var ikke tilstrækkelig kompensation. Modsat f.eks. ringen ved et professionelt boksestævne i Parken, var håndboldarenaen simpelthen ikke hævet nok. Kun kredsen af VIPer samt en del tilskuere, der fik lov at hænge ved og skærmede for de tusindvis af bagved siddende tilskuere, fik reelt set kampen. Det var en ikke-godkendt oplevelse af Parkens mange såkaldte “stewarder”.

At dansk herrehåndbold igen oplever en guldaldertid skyldes flere forhold. Det store ungdomsarbejde i mange klubber må aldrig undervurderes. Hertil kommer, at denne generation af håndbold-herrer indeholder en del talenter, hvoraf nogle langt fra har toppet endnu.

Mit tidligere og stadige bud er, at EM i herrehåndbold på hjemmebane i 2014 vil vise, om Danmark med sin åbenbare talentmasse af garvede og yngre spillere kan gentage EM-triumfen fra Norge (2008) og nå den øverste skammel. Den ene af dansk håndbolds suverænt bedste trænere - Ulrik Wilbek - skal så op til sin sidste store eksamen. 

OL i London 2012 kan være mellemstationen på vejen til guldet anno 2o14, hvor ca. 11.000 tilskuere i Jyske Bankboxen i Herning vil bære de rødhvide frem mod - ikke en verdensrekord - men noget anderledes stort.

Lang tid forinden det måtte ske, har den foretagsomme AGK-ejer Jesper “Kasi” Nielsen måske købt Brøndby-hallen og derved skabt den fornødne tætte vekselvirkning mellem håndboldspillerne og tilskuerne til fuld glæde for begge parter. Så er der linet op til klubbens ambition om at være blandt de 4 bedste i verden (Champions League 2011/2012).

Noter:

Foto: Erik Hulegaard

Næste (planlagte) blogindlæg “Fu Hao i Chinatown” fredag d. 27. maj 2011.

Next Page »

Powered by WordPress