hulegaard.eu

November 13, 2007

Bæltedyret på kursus

Filed under: Zoo, Bæltedyr — hulegaard @ 4:39 pm

I april 1992 var jeg på et (fremragende) instruktør-internat-kursus i en kursusejendom ved Skelskør. For nylig har jeg deltaget i et helt andet fag-relateret kursus, men der er alligevel en mærkelig kontekst, som det jo hedder på “nydansk”.

Bæltedyret

Selvom jeg er mangeårig Zoo-ven, er zoologi ikke min spids-kompetence. Derfor blot på vejen nogle få facts om bæltedyret.

Bæltedyrene holder for det meste til i tropiske og subtropiske områder i Sydamerika, og de fleste foretrækker åbent terræn.

Bæltedyrene er de eneste pattedyr, som regelmæssigt føder enæggede firlinger. Det har gjort dem til nyttige  forsøgsdyr i forskning, der udvikler medicin mod den farlige leprabacille. Der findes nemlig næsten ingen dyr, som lader sig smitte af den bacille, som fører til den frygtelige spedalskhed hos mennesker, men bæltedyret kan blive smittet!

Bæltedyr har sædvanligvis ingen problemer med at krydse floder. Enten sluger de luft og blæser maven og tarmen op, sådan at de flyder lettere, eller også vader de slet og ret over floden langs bunden. Nibæltede bæltedyr kan nemlig holde vejret i op til seks minutter….osv.osv..

Refleksion

Vi hiver fat i indledningen. 1992 på Kobæk strand kursusejendom blev vi på anden-dagen pålagt at instruere udfra et givent emne. Mit eget valg er i denne “kontekst” uvæsentligt. Derimod mødte min non-zoologiske kollega op med et “instruktør-show” om bæltedyret.  Vi var ganske få og ved hendes indledning fangede jeg hendes smukke brune øjne. Hun var tydeligt nervøs; vi andre fuldstændig paralyseret ved tanken om, at “bæltedyret” skulle fylde den kommende tid….

Ved en 1-dags præsentationsrunde på et nyligt kursus var et (af de sædvanlige gimmick) spørgsmål: Hvilket dyr føler du, at du ligner (?).  Som altid sagde jeg “bjørnen” (hvorfor -  kan være ligegyldig i denne “kontekst”). Derimod fortalte en 39-årig kvindelig deltager, at hun “følte sig forbundet” med bæltedyret.

Straks sendte jeg strøm til min gamle antenne-modtager (=hukommelsen, eller hva´ der er tilbage af den :-) ).  Hvad havde disse to quinder tilfælles, siden de valgte “bæltedyret”. 

Bortset fra samme alder ( 39 år) havde disse to feminaer - såvidt jeg fornemmede med min mangeårige plettede maskuline intuition - absolut INTET til fælles, hverken i højde, taljemål, hårfarve, øjenfarve, erhverv, interesser, væremåde, stemmeføring, motorik osv.

“De følte sig forbundet med bæltedyret” var nogenlunde de enslydende svar….

Måske har du også et dyr, du associerer dig med….og måske lige så interessant, hvorfor netop det dyr ?

Powered by WordPress