hulegaard.eu

January 29, 2008

Kaptajn Klo på kursus

A.P. Møller-Mærsks syvtak-stjernede-sejlende personale skal på kursus. Jamen, jamen tænker læseren, det skal vi andre også næsten hele tiden.  Dette kursus er imidlertid af en lidt mere speciel substans.

I marts 2008 lancerer Maersk Training Centre et nyt kursusforløb “Surviving Piracy and Armed Robbery” (Kilde: Lloyds List, shippingnewspaper).  Kurset, der også er åbent for andre søfolk end Mærsk-ansatte, vil tage udgangspunkt i, hvordan man som sømand skal reagere i de afgørende minutter, når skibet kommer under angreb fra eksempelvis bevæbnede pirater. -  Den seneste “sag” i det Indiske Ocean med løskøb af søfolk er måske stadig i læserens erindring.

Piraten

Jeg har siden jeg “knapnok” kunne knappe mine bukser :-)  været fascineret af pirater. Som andre var til cowboydere og indianere, var jeg til pirater. Derfor er emnet noget følelsesladet, eftersom jeg har læst ganske meget og set (for?) mange film om dette emne.

Ordet pirat stammer fra fransk (pirate). Der er flere synonymer for ordet som fribytter, kaper eller sørøver osv. Uanset label handler det om røveri og realisering af udbytte på søen.  Der er næsten altid tale om en personlighed, der på den ene eller anden måde ikke accepterer samfundets skrevne eller uskrevne regler. En person der, af den ene eller anden grund, vælger at stå udenfor det etablerede samfunds fællesskab, eftersom piraten nærer en massiv modvilje til de gængse regler.

De gamle drenge (og piger)

I perioden 1680-1780 foregik der især et massiv sørøveri i Caribien, hvilket bl.a. skyldes opdagelsen af amerikanske land, såvel syd, mellem som nord. De nye koloniherrer (England og Spanien) fragtede rigdomme retur fra kolonierne til Europa. Samtidig foregik der større (vanvittig umenneskelige) slavetransporter fra Afrika til de nyopdagne amerikanske fastland. -  I denne periode optrådte og profilerede nogle af de mest kendte sørøver sig i Atlanten og mest med fokus på Caribiske Hav.

De kendteste var Stede Bonnet, som var tidligere officer i den engelske hær. Han var veluddannet og belæst, og han ejede og boede på en stor sukkerplantage på Barbados, hvor han levede engelsk overklasseliv, indtil han i 1717 i en alder af over 30 år, af ukendte årsager (kedsomhed og spænding?), besluttede sig til at blive sørøver.  En anden var Blackbeard med det civile navn Edvard Teach, en frygtindgydende kæmpe med stort skæg, som han satte brændende fakler i, når et skib blev kapret.  Qundelige pirater har der så”mænd” også været. De kendeste var Anne Bonny og Mary Read.

I den mere sagnomspundne genre er Skatteøen med den helt “vidunderlige” John Silver og kaptajn Flint verdenskendt.  Mindre kendt er den fremragende “Ben Gunn´s eventyrlige oplevelser” af R.F.Delderfeld, der vinkler Skatteøens sørøvere med flere i en videre perspektivering. En anden vinkling er den svenske forfatter Bjørn Larssons “Long John Silver“.

Storbritannien især har en del litteratur om emnet.  En Wordsworth “Dictionary of Pirates” giver blandt mange som opslagsbog et fint overblik over den tids sørøveri.

De moderne drenge

Det moderne sørøveri forekommer således i meget overvejende grad i Det Indiske Ocean samt Det Sydkinesiske Hav. Det påstås, at “moderne pirater” benytter højteknologi som f.eks. mobiltelefoni samt satellitkommunikation som Inmarsat.  Sidstnævnte er verdens første globale mobile operatør indenfor satellitkommunikation, der tilbyder en lang række moderne kommunikationsservices til maritime, landmobile, aeronautiske og andre brugere.

Refleksion

Jeg har for en gang skyld “twisted” emnet såvel i overskriften som i brødteksten. Denne blog er jo i sin substans på “et humoristisk og pragmatisk niveau”.  Indlægget er ( forgæves?) forsøgt ned-barberet til normal længde, men pirat-glade og andre med trang til alternative blog-emner :-)  vil forhåbentlig tilgive mig :-) .

Grundlæggende er emnet dybt alvorligt og kursustiltaget fra Maersk Training Centre absolut relevant.  Røveri tilsat dosering af vold er altid uacceptabelt, uanset om det er på land eller til vands.  

Derfor kan denne blogejer kun udtrykke det maritime ønske, at det smukke syv-takkede Mærsk-flag aldrig bliver erstattet af det sorte “Jolly Roger” - hverken i skibstoppen eller på nogen af verdens børser…. 

Powered by WordPress