hulegaard.eu

November 1, 2007

Hvem LO?

Filed under: Politik, LO, fagforbund — hulegaard @ 6:01 pm

17 stemmers forskel er ikke meget ud af 795 stemmer. LOs kongres i Falconer Centret på Frederiksberg er netop afsluttet og en ny formand ser ca. 1,2 millioner lønmodtagere i øjnene. Harald Børsting, tidl. fiskeindustriarbejder i Glyngøre-fiskebyen, født i Skive for 55 år siden og aktiv i fagbevægelsen i 33 år.

Modkandidaten var quinden på 44 år oprindelig fra sundbyen Helsingør med det lidet mundrette navn Tine Aurvig-Huggenberger.  Hendes programerklæringer indeholdt de kendte punkter fornyelse og ligestilling. Hun har været aktiv medspiller som LO-næstformand siden 1996 i medierne; ligeledes er hun noteret for et tæt venindeforhold til socialdemokratiets formand Helle Thorning Schmidt.

Hvem LO?

Svaret på overskriften er naturligvis afhængig af, hvem der spørges (og hvordan der spørges). Var det de gamle mandlige fagforenings-bosser, der betakkede sig for en yngre, kvindelig udadvendt dynamo i deres traditonelle rækker og baser?

Var det medlemmerne, hvoraf x hundrede tusinde gennem de senere år har forladt LO-famiien, nogle for at gå til de såkaldt “gule” (=uafhængige) fagforeninger, andre til at være frie?

Har den nyvalgte formand Harald Børsting ret i sine fornemmelser om, at LO skal dreje væk fra et fler-spektret fagforenings-engagement i forsikring, bedemand, brugsen osv. - altså fra vugge til grav. Han siges at mene, at fagforeningerne primært skal fokusere på de traditionelle kerneydelser “løn og arbejdsvilkår”.

Hans Jensen - nu afgået formand for LO, havde sin næstformand Tine A-H som kandidat og udtalte efter valget med sin odensianske accent “jeg forstår det ikke”.  En gammel kollega har måske visket ham noget i øregangene, medens begge nu ex-fagforenings-bosser i kjole og hvidt nød kongehusets officielle arrangement for den tidligere brasilianske fagforeningsboss og nu præsident Lula.

Refleksion

I dag er der LO, FTF og AC samt nogle frie fagforbund. Udviklingen formodes at fortsætte med medlemsflugt fra det store LO. Er tiden vokset fra disse mastodonter? Vil vi se 3-parts forhandlinger som i foråret 2007 mellem regeringen, DA og LO samt uafhængige fagforeninger ved nabobordet i fremtiden? Har den nytiltrådte formand forståelsen af, hvorfor medlemstallet opfører sig som ordrebøgerne i de (tidligere) danske skibsværfter?

LO kulminerede i 70erne, hvor den siddende formand opførte sig som en over-statsminister.  Siden er det gået langsomt, men efterhånden temmelig sikkert ned af bakke for denne institution. 

Fortsætter denne udvikling, vil liberalisterne og det fri initiativ efter en kort årrække kunne sige som den brovtende Thomas Nielsen “Vi har sejret af helvede til”.

Jeg er grundlæggende tilhænger af det danske fag-retslige system, men så sandelig i en fri og moderne version, ikke en forstenet og selvbekræftende mastodont på en udvalgt ny matrikel i centrum af København.

 

Powered by WordPress