hulegaard.eu

June 12, 2009

Under dynen

Filed under: Sundhed, Kvinder, Mænd, Sovevaner — hulegaard @ 2:24 pm

Aktuelt viser det danske sommervejr sig ikke fra sin mest charmerende side. Men har man(d) oplevet et par somre eller flere ;-) ,vides med sikkerhed at det kan ændre sig. Den tynde sommerdyne skal måske blive i soveværelset alligevel. For nogle betyder det mindre, for andre gælder at de nærmest skal uniformere sig for at holde varmen på alle tider af året. 

Og gu´skelov har vi forskerne, der konstant glæder os med nye undersøgelsesresultater, nu og da om emner, som mange knapnok vidste eksisterede, nu og da om yderst kendte emner.  Et eksempel på sidstnævnte danner dagens refleksion :-) . 

Sovevaner

Sentio Research Danmark står for “dyneløfteriet” til Nyhedsbureauet Newspaq.  Den store konklusion er groft sagt, at desto rigere du er, og jo længere uddannelse, du har, desto større sandsynlighed er der for, at du sover uden en trevl på kroppen. 

Lidt fakta fra undersøgelsen:

I gennemsnit sover 13 procent af danskerne nøgne, men tjener man under 200.000 kr. om året, er man mere tilbøjelig til at beholde undertøj eller t-shirt på om natten.

Blandt de lavest lønnede sover kun cirka fem procent nøgne, mens næsten hver femte af de rigeste, der tjener over 700.000 om året, sover som Gud har skabt dem.

Mænd elsker at sove nøgne
Undersøgelsen viser også, at mænd i højere grad lufter kønsdelene om natten end kvinder. Dobbelt så mange mænd som kvinder sover nemlig nøgne.

Kvinder bør sove nøgne
Det er ellers rigtig sundt for kvinder at sove nøgne, da miljøet i kvindens underliv har godt af at blive luftet, forklarer gynækolog og overlæge i Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik, Charlotte Wilken-Jensen.

- Sådan noget som svamp elsker jo, når der er mørkt og fugtigt og tillukket. Hvis man lider af svamp, er det altid et godt råd at sove uden noget på, så man får så meget luft som muligt til de områder, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Nøgenhed højner livskvaliteten
Men det er ikke kun godt for hygiejnen at sove nøgen. Også livskvaliteten kan højnes ved at mærke sengetøjet mod sin nøgne hud. Det mener sexolog Cecilie Lolk Tommerup.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé at sove nøgen. Det gør noget ved intimiteten, at man ligger nøgen mod hinanden, når man i den travle hverdag måske ikke er sindssyg gode til at være kærester, siger hun.

Cecilie Lolk Tommerup mener, at mange mennesker i dag har svært ved at komme i kontakt med deres krop, fordi de har så travlt med det, der foregår oppe i hovedet.

Mænd kan kombinere det nyttige og det behagelige
Selvom det mest er kvinder, der har sundhedsmæssige fordele ved at sove nøgne, skader det bestemt ikke mænd at gøre det samme. Tværtimod.

- I dag, hvor danske mænd i stigende grad har nedsat sædkvalitet og netop har for høj temperatur omkring bollerne, så er det jo godt, at der bliver lidt normaltemperatur, siger Cecilie Lolk Tommerup.

Ingen af de to eksperter har noget svar på, hvorfor de rige og veluddannede oftere sover nøgne end resten af befolkningen.

Sexologen gætter på, at det kan være, fordi denne gruppe i højere grad vælge karriere frem for børn og derfor ikke føler samme behov for at dække sig til om natten.

Refleksion

Ovenstående us-resultat med begge køns sovevaner samt (ikke mindst :-) )sundhedsfaglige vinkling kan enhver læser så forholde sig seriøst eller humoristisk til i passende individuel dosering :-) .  

Hertil kommer, at nogle mennesker synes at få bedst søvn ved høje temperaturer og andre med temmelig lave temperaturer.  Denne faktor formodes også - selvom undersøgelsen ikke fortæller dette - at betyde noget for “påklædningen” i sovefasen.

I de (gode?) gamle dage sov folk med nathuer. Denne skik formodes at være udfaset (?)…men måske burde den medtages i en senere undersøgelse….eller ph.d.-afhandling…..go´ weekend og sov godt ;-) .

Foto: Vikasenge.dk

Next Page »

Powered by WordPress