hulegaard.eu

July 29, 2009

Køreklar

Filed under: Trafiksikkerhed, Køreklar, Epilepsi, Kroniske lidelser — hulegaard @ 8:56 pm

For nogle uger siden skete en mindre bilulykke i den vestfynske by Glamsbjerg (Assens kommune). Den kunne være blevet ganske meget større end mindre.  Den blev omtalt på avisforsiderne en kort stund og blev så dumpet i det store nyhedshav. Per definition er enhver ulykke ulykkelig og burde undgås. Men sådan er det virkelige liv jo ikke. 
Blogejeren befandt sig ca. 22 km. vest for ulykkesstedet, men blev alligevel ramt i tanken. Derom i den følgende tekst.

 Køreklar
Fyns politi kunne efter ulykken oplyse, at det formentlig var et epileptisk anfald hos føreren af bilen, der var årsag til ulykken. Det betød, at hendes bil kørte indover fortovet og nærmest torpederede 14 skolebørn.  Fire af de 14 børn kom alvorligt til skade og blev kørt på hospitalet.

Det kunne være gået meget værre ved den påkørsel. Som reglerne er i dag, skal en epileptiker have været fri for anfald i mindst et år, før de må køre bil.

 

Refleksion
Blogejeren har selv på nærmeste hold kendt og kørt mange gange med en epileptiker som fører for en del år siden.  Der skete ikke noget, men det gjorde der nogle gange udenfor asfaltens udfordringer. Der findes 11 forskellige forløbsformer for denne lidelse. Personer med  epilepsi, der oftest kan medicineres (stortset) anfaldsfri , udgør en potentiel (og nogle gange reel) risiko i trafikken.

Det samme gør i princippet enhver person bag rattet med visse kroniske lidelser som f.eks. diabetes, hvis den ikke er korrekt medicineret såvel diagnostisk som hos personen selv. Hertil kommer periodevis selvforskyldte risikofaktorer som alkohol og euforiserende stoffer.

Etisk plus medicinsk vigepligt ?….læseren kan selv reflektere !

Next Page »

Powered by WordPress