hulegaard.eu

October 23, 2007

Biografier

Filed under: Bodil Koch, Biografi — hulegaard @ 5:31 pm

Der findes kilometervis af litteratur, der benævnes “biografi”. En biografi er i min selvforståelse en beskrivelse af en persons liv og levned. Denne beskrivelse sker enten ved en skribents medvirken eller en egen biografisk fremstilling, en såkaldt autobiografi. De seneste år er der dukket en mellemting op, hvor skribenten og den biograferede gennem dialogen forsøger at “systematiserer” hovedpersonens livsminder til noget læseværdigt.  Vinklen på dagens refleksion er “den komplette biografi”.

Et eksempel

Seniorforsker ved Rigsarkivet Birgitte Possing har nylig udgivet en portrætbog/biografi af den afdøde Bodil Koch ( 1903-1972).  Samme dame var en markant socialdemokratisk ministerprofil. Det markante bestod dels i hendes direkte opførsel, hendes åbenbare intelligens og naivitet (to egenskaber, der ikke sjældent følges af)Man(d) kan rolig sige, at den cigarrygende kvindesagskvinde, 5 børns-moder og socialdemokratiske politiker var en personlighed, alt inkluderet.

Den cigarrygende Bodil Koch forklarer “sandheder” for USAs daværende udenrigsminister John Foster Dulles ved en NATO-konference på bogens forside, udgivet af Gyldendal

Biografien blev naturligvis anmeldt i pressen med stortset rosende kommentarer. En seniorforsker ved Rigsarkivet sjusker ikke - vel :-) !  Grunden til min refleksion til slut er en anmeldelse i Jyllandsposten (23.10.07).  Jeg citerer anmelderen Lone Nørgaards sidste afsnit:

Men lidt malurt skal der nu i bægeret: Bodil Koch fremstilles som kvinden, der mestrede både karrieren og familien, men holder det skønmaleri?Da vist kun, fordi den nænsomme biograf aldrig for alvor drister sig til at udfolde oplysningerne om eksperimenter med familieformen i den Koch’ske kernefamilie, om at Bodil ofte længtes efter sin mand, men at længslen ikke var gengældt, om at parret i 10 år ikke delte bopæl, og om at familiemedlemmerne i den Koch’ske familie hver især måtte klare sig, som de bedst kunne.”

Refleksion

Når jeg citerer forrige afsnit, er det ikke på grund af de oplyste personlige forhold omkring Bodil Koch, som IKKE fremgår af biografien. Bogen hedder jo netop “Uden omsvøb”  og så alligevel ikke. - Herre-du-milde-Skaber, der er skeletter i alle familier og forhold, så sandelig også de kendte, hvor de personlige omkostninger ofte er større for omgivelserne, når facadelakken skal skinne 24/7 :-) .

Jeg har med glæde og stor interesse læst mange biografier gennem mit plettede liv. Det har irriteret mig ganske meget, at biografierne ofte fremstod som rene skønmalerier.  Ikke, at jeg bliver mere tilfredsstillet af at vide, at en kendt afdød havde AIDS eller tævede sin samlever(ske) i ulige ugenumre. Nogle gange har jeg været bekendt med mildt sagt mindre heldige personlige forhold, der ikke fremgik af biografien og har bagefter siddet tilbage med en stille irritation.

Essensen er set fra min skrivepult, at en biografi skal indeholde en balanceret og flersidig beskrivelse af et menneske. F.eks. er Churchill blevet beskrevet på flere måder, hvoraf de bedste biografier også har indeholdt dette multitalent og voldsomt stemningssvingende menneskes styrker og svagheder.  Det samme gælder f.eks. den afdøde danske statsminister Jens Otto Krag.

Kun derved bliver biografien fængslende og læseværdig; man(d) bliver træt af skønmalerier i længden….

Powered by WordPress