hulegaard.eu

October 27, 2008

Bjørnen og Bamsen

45 kg. grønt om dagen

Enhver sundhedsapostel (og dem er der nogle stykker af :-)  ) ville prise, at “man” levede så sundt. Hvem mon gør det?  Bjørnen er svaret.  Bjørne er rovdyr og “omnivorer” (spiser stortset alt), men i reglen er det kun planter, grøntsager, rødder og bær, som de lever af. Laks er en “geografisk luksus”, der kun er udvalgte forundt.

Protein er musklernes byggesten. Bjørnen bruger det meste af sin vågne tid på at søge efter “sæsonens planter med højt proteinindhold”. Faktisk kan en voksen bjørn æde op til 45 kg. planter om dagen.  Nogle brunbjørne i Alaska er endda helt oppe på ca. 90 kg. blåbær/dag.

En bjørneskjorte

På oldnordisk hedder dette afsnits overskrift  en “Bear-særk”. Mange mener, at udtrykket “at gå bersærk” stammer herfra.  Der har været ganske mange myter om bjørne gennem tiden; forresten er Skandinavisk Dyrepark på Djursland et glimrende sted at studere dem på nært hold.

Fødselsdag 

Mere fredeligt - bjørnen danner figur for bamsen.  Den har fødselsdag i dag. Hvert år er den 27. oktober nemlig udnævnt som Den Internationale Bamsedag. Uanset om bamsen hedder Teddy som i USA, Nalle i Sverige eller Bamse i Danmark, så fejres den denne dag.

 

Bamsemuseum

Enhver bamse-elsker ved, at der i det skønne Skagen er et Bamsemuseum. Udover at anbefale et besøg, vil jeg med glæde servere museets link, der forklarer bamsens historie .

Bamsekunst

Bamser er naturligvis en smagsag. Nogle er ligeglade og river gladeligt en stor gul, nærmest græskar-lignende bamse ned fra hylden i en kædeforretning.  Andre foretrækker at designe hos Build-a-Bear.  Og endelig er der toppen af bamsekunst i Danmark. Bloggen har tidligere anbefalet Majse Bamse og anledningen er naturlig i dag, eftersom bamsens fødselsdag er noget særligt for enhver archtofil ;-) og andre, der mere eller mindre erkender deres fascination af bamsen!

Refleksion

Jeg bekender mig som værende “archtofil” ( “bamseelsker/-kender”).  Jeg har mange års glæde og erfarenhed ved og med bamsen og det vil fortsætte livet ud. Nogle har grinet af mig, nogle gør det stadig, nogle overvejer receptpligtig medicin :-)  og andre synes, at det er rørende.  Lad mig tilføje: Jeg er fortsat rimelig funktionsdygtig og yderst handlekraftig, hvis nødvendig.

I al digital fortrolighed skal oplyses, at mine følelser for bjørne-bamsen IKKE ændres, uanset omgivelserne reaktionsmønstre ha-ha-ha-ha!

Hvorfor?

Som nævnt indledningsvis siges grøntsager at være sunde. “Mentale grøntsager” er mindst lige så sunde!

Gode venner kan lave alting sammen - men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen. (citat fra Peter Plys)

Blandt andet….derfor ;-) !

Mere på:

http://www.hulegaard.dk/fourbears.htm

http://www.majsebamse.dk/ 

http://www.skagensbamsemuseum.dk/

Zoologisk inspiration:

Weekendavisen - nr. 38/19.09.08

Next Page »

Powered by WordPress