hulegaard.eu

March 2, 2009

Mænd der hader kvinder

Det svenske højhastighedstog X2000 glider gennem det smukke landskab - set fra en helikopter. Næste scene er den ene af filmens hovedpersoner, journalisten Mikael Blomkvist, der sidder i togkupéen og forgæves forsøger at få telefonisk kontakt med den anden hovedperson, Lisbeth Salander.  Det er en af de sidste scener i filmatiseringen af Mænd der hader kvinder. Forinden er der gået omkring 150 minutters spænding, drama, sex, nazisme, sadisme, sociopatisk optræden samt udstilling af et svensk familiedynasti i provinsen vævet med redaktionelle vinkler på svensk-international økonomi m.m.

Mænd der hader kvinder

Er læseren fortrolig med hovedpersonerne - eventuelt efter at have læst bogen - er handlingen i filmen nogenlunde som følger.

Mikael Blomkvist bliver lokket i en journalistisk fælde, da han forsørger at kortlægge forbindelsen mellem svensk finans og våbenhandel. Det medfører en dom på tre måneders fængsel. Han modtager dommen uden at anke trods højlydte protester fra kollegerne på hans arbejdsplads, forlaget Millennium.

Parallelt med dette bliver han overvåget af et sikkerhedsfirma Milton Security (Lisbeth Salander) på vegne af nestoren i Vanger-dynastiet - Henrik Vanger.  Denne hyrer ham til at afklare, hvad der skete med hans yndlingsslægtning Harriet Vanger, der forsvandt i 1969.  Det medfører, at Blomkvist slår ned i Hedeby - Vanger-familiens hjemsted - et sted i Midtsverige, hvor det provinsielle ånder stærkt i det smukke svenske natur.

I et nærmest abstrakt symbiotisk partnerskab mellem journalisten Mikael Blomkvist og computergeniet, sociopaten med psykopatiske træk og trang til bi-seksualitet, Lisbeth Salander, oprulles via bibelske henvisninger nogle groteske kvindemord pakket ind i dels reflekterende og analyserende øjeblikke, vekslende med hysteriske klimaks, sandheden om “Manden der hader kvinder”.  Hvem det er, skal ikke røbes her. Læseren, der kender handlingen fra bogen, kan - også - glæde sig.

Trilogien

Filmatiseringen af den første bog (Manden der hader kvinder) efterfølges af svenske TV-udgaver af de to efterfølgende (Pigen der legede med ilden og Luftslottet der blev sprængt).  De ledende svenske aviser har taget imod denne filmiske udgave med en vis reservation ganske modsat de danske anmeldelser af filmen, der stortset er enige om den fremragende udførelse af danske film- og manuskript-magere.  Niels Arden Oplev er instruktøren og Rasmus Heisterberg og Nikolaj Arcel er manuskript-forfatterne.

Refleksion

Bogens 556 sider er naturligvis decimeret i filmisk handling til 152 minutter.  Bogen var fremragende; filmen er det samme. Castingen er superb, især hovedpersonerne  Mikael Blomkvist (Mikael Nyqvist) og Lisbeth Salander (Noomi Rapace).

Kender læseren “La femme Nikita” (Luc Besson)? Hvis ja, kunne Lisbeth Salander være en skandinavisk pendant i en - om muligt - endnu mere rå udgave, for hvem begrebet “social kompetence” er lige så umuligt som hendes egenskaber for computer-hacking er fantastiske.

Om filmen erhverver sig en Oscar, er nok tvivlsomt. Derimod kan mangen en skandinav indleve sig i dele (eller måske hele) miljøet og plottet.

Medens den (alt for tidligt) afdøde Stieg Larsson “hinsidan” betragter arvestriden mellem sin familie (fader og broder) versus sin gennem 30-årige samleverske Eva Gabrielsson grundet manglende testamente, kan x tusinde biografgængere nyde en sjælden twisted og sublim historie på lærredet.

Mindst een billetafrivning værd!

Også info:

http://hulegaard.dk/weblog/?p=377 

http://www.youtube.com/watch?v=nPcnt31_g3M

Next Page »

Powered by WordPress