hulegaard.eu

October 22, 2007

Tusk (handel)?

Filed under: Politik, Kaczynski, Donald Tusk, Polen — hulegaard @ 10:27 am

Jeg takker alle, der har hjulpet med et genoprette polakkernes håb, sagde den 50-årige Tusk. Borgerplatformen fik åbenbart mobiliseret vælgerne, der var trætte af premierminister Jaroslaw Kaczynskis særdeles nationalistiske udenrigspolitik og lov og orden-politik. - Polakkerne har nok engang levet op til deres ry om ved hvert valg at sende den siddende regering efter kommunismens fald til tælling. Lad det være slut fra nu :-) !

Kaczynski-brødrene

De 58-årige Kaczynski-brødre, som er tidligere antikommunistiske aktivister i Solidaritet-bevægelsen, syntes at have fået decimeret deres magt, ihvertfald ministerpræsidenten.  De konservative tvillingbrødre med juridiske uddannelser Lech (præsident) og Jaroslaw Kaczynski (nu forventet ex-ministerpræsident) fra årgang 1949 har haft magten i Polen siden 2005. Lov- og retfærdighedspartiet synes således slået ved dette valg og brødrenes magt - gudskelov - på vej ud.

Den nationalistiske selvhævdelse har været en politisk torn i øjet på EUs andre lande, især Tyskland, hvor kansler Angela Merkel tilsyneladende har måttet mobilisere alle reserver af sin i forvejen - efterhånden - verdensberømte tålmodighed, overfor det - nu afgående - polske regeringsstyre.

Refleksion

Polakkerne formodes at få en udadvendt regering, mere positiv overfor omverdenen, herunder Tyskland.  Nogle gange lød den polske retorik nærmest som om, at 2. verdenskrig lige var slut for 2 minutter siden.  40 års kommunisme fastholdt det store europæiske land i en politisk spændetrøje af stagnation og manglende muligheder for udvikling. Der er ingen tvivl om, at der er indeholdt megen dynamik og talent i det store østeuropæiske land med knap 40 millioner indbyggere; mange tusindvis af polakker har rejst vestpå gennem årerne for at udvikle deres talenter og få et bedre liv,  til ugunst for moderlandet.

Den nye og tilsyneladende meget tiltalende, klart mindre selvsmagende og selvhøjtidelige leder, Donald Tusk virker bestemt som en fremragende byttehandel i forhold til hans - snart - forgænger!

Personligt har jeg kun oplevet Warszawa  og Stettin i starten af dette årti. Der manglede ganske meget endnu på vej til et bedre liv for den enkelte polak.

Danmarks store nabo i sydøst og et af EUs store lande forventes at modtage nogle klart mere adaptable og politisk pragmatiske signaler fra Rzeczpospolita Polska - Gudskelov INGEN Tusk(handel) denne gang.

Powered by WordPress