hulegaard.eu

December 31, 2008

90-års dagen

Filed under: Politik, Nytår, Helmut Schmidt, Statsmand, 90-årsdagen — hulegaard @ 1:28 am

Nytårsaften opleves også af 90-årige, mange yngre og nogle lidt ældre som et tidspunkt, hvor der reflekteres over året, der rinder ud.  Denne blogejer gør med bogholderens regularitet altid status på årets sidste dag; det samme gælder måske også for læseren af denne refleksion.

2008

Blogejerens beskedne børneopsparing blev - ganske som mange andres (indrøm det eller lad vær!) - udhulet takket været grådige spekulanter samt mere eller mindre professionelle bankers ageren i den finansielle jungle, der kaldes “det internationale kapitalmarked”.  Årets seneste “Stein Bagger-sag” er vel blot et symtom på tiden. Konsekvenserne (og tæskene) er lige begyndt, dog foreløbig kun på 1.klasse.

Internationalt

Medierne er stopfyldt med kommentarer til årets begivenheder lige fra bleskift og tobaksrygning i kongehuset over politiske opinionsmålinger, konstante CO2-målinger, dræbte udsendte danske soldater, olympiske sportsresultater, økonomiske nedsmeltninger samt til årets brylluper og skilsmisser samt plastiske operationer :-) .

Økonomisk gik bunden næsten ud af kassen og såvel det lille Danmark som det store udland kan i globaliseringens velsignede navn og ikke mindst effekt imødese virkningerne af begrebet “recession” i den kommende tid.

90-årsdagen

Den nærmest verdensberømte sketch “Dinner for one” eller “Der 90. Geburtsdag”  er optaget i Guinness rekordbog som den hyppigst genudsendte fjernsynsproduktion i verden. Talrige fjernseere i Europa har den inkluderet som en fast nytårstradition, herunder denne blogejer omklamrende en glas med indhold fra den franske by Reims.

90-årsdagen opleves af flere og flere mennesker. Fornøjelsen for dem selv (og deres omgivelser) er kun til stede, såfremt de via deres fysik og ånd er nogenlunde i stand til - fortsat - at klare sig med omgivelserne.  Også her gives efterhånden vellykkede eksempler.

Bundeskanzler a. D.

Helmut Schmidt -  (Vest-)Tysklands tidligere kansler (a.D.= ausser Dienst) fyldte lillejuleaften 90 år. Den stadig kæde-rygende selvbevidste - af nogle kaldet arrogante - tysker fra Hamburg kan der siges en del om.  Denne blogejer gør det gerne, eftersom han siden midt-70erne har været en stor fan af netop denne tyske politiker, hans resultater og hans meninger om das Vaterland, Europa, USA og verden. Via sit medejerskab af Die Zeit ytrer han sig stadig klart og meget gerne.

Samme Schmidt efterfulgte den langt mere elskede Willy Brandt i forbundskontoret i de daværende omgivelser tæt ved Rhinen, hvorfra en anden - stenbuk og > 90-årig - politiker Konrad Adenauer (1876-1967) fik placeret den lille rhin-by Bonn på verdenskortet.

Foto: Scanpix

Helmut Schmidt var forbundskansler i en meget svær tid for (Vest-)Tyskland 1974-1982. Arrogancen (en egenskab, som står på denne blogejers hadeliste) blev gudskelov suppleret af en sjælden politisk og menneskelig realisme, en kunstnerisk begavelse (musik), en anstændig ydmyghed i visse situationer altsammen periodevis tilsat et kraftigt drys af (selv-)ironi.

Han blev først kendt som en sjælden handlekraftig senator i Hamburg under den forfærdelige oversvømmelse i februar 1962. Siden fulgte diverse regeringsposter. Den tyske nation og Europa har meget - ganske meget - at takke Helmut Heinrich Waldemar Schmidt for. Han var en hård hund, men gjort af et stof, der senere kunne ekvipere hans personlighed med en prægning af den yderst sjældne tekst: “Statsmand“.

Mindst “90″ pct. af hans synspunkter om indenrigs- og ikke mindst udenrigspolitik er denne signatur ganske enig i.  Ikke at forglemme hans meninger om Danmarks deltagelse på den internationale scene, Muhammed-krisen m.fl. samt mere vigtigt, hvad der topper som verdens største politiske udfordringer!

På sin 90-årsdag blev han nærmest løftet til skyerne i Tyskland, hvor talrige afstemninger viste respekten for denne personlighed.  Han afslog statsarrangementer i forbindelse med fødselsdagen, som han foretrak at fejre med sine få, men nære venner og sin elskede - også kæderygende, 89-årige hustru Hannelore (”Loki”), med hvem han har delt postkasse siden 1942 (billedet).  Gaven fra hende til ham en (ønsket) rose - ligesom tidligere fødselsdage. “The same procedure as every year“.

Refleksion

Den 90-årige Schmidt indeholder fortsat egenskaber, der unægtelig kan savnes i det offentlige rum:  Overblik, realisme, anstændighed, handlekraft, (selv)ironi, politiske visioner samt mod til at stå fast!

I aften ruller så igen den 18 minutter lange s/h sketch “90-årsdagen” hen over TV-skærmene. Udgaven er fra 1963 og en NDR-produktion.  Samme Norddeutscher Rundfunk har hovedsæde i Hamburg - Helmut Schmidts elskede hjemby.

Godt nytår

Læseren ønskes et individuelt tilfredsstillende 2009 uanset DNA-kode, BMI-tal, postnummer, race og religion samt ikke at forglemme :-) CO2-ydelse. Hertil skal adderes en oprigtig tak for den tid, som ha/un har brugt på denne blog i 2008.

BOGSTAVelig gensyn i 2009 :-) !

Next Page »

Powered by WordPress