hulegaard.eu

October 12, 2007

Arv

Filed under: Politik, Boafgift, Arv — hulegaard @ 4:38 pm

Med virkning fra 1.januar 2008 træder en ændring i kraft af reglerne i arveloven, der i sin eksisterende form er fra 1963. Meget er dog sket siden de glade tressere. Vores familieforhold og samlivsmønstre har ændret sig meget. I dag bliver vi skilt, lever papirløst sammen og bor med dine og mine børn. Det tager den nuværende arvelov på flere områder ikke hensyn til. Vi kommer alle sammen i kontakt med denne lov. Enten arver vi intet, måske gæld, eller noget eller meget. Vinklen på denne refleksion er ikke de juridiske aspekter, som fremgår forneden.

Tal og økonomi

Lad det være sagt med det samme. Der er massevis af penge i dette emne. Der er ligeledes massevis af følelser samt erindringer for den enkelte læser. Emnet er et minefelt, ikke kun på grund af de økonomiske aspekter, men også hvad angår “ting” eller “løsøre”.

 

Arveafgiften

Så nærmer vi os vinklen på denne refleksion: Arveafgift. -  I Danmark slipper du for skat, hvis du arver efter en ægtefælle. Ellers skal du som nær slægtning betale 15 procent i boafgift for arv over 248.900 kr.  Fjernere slægtning/andre skal betale 25 pct af arven.

I Sverige er arve- og gaveskatten ophørt pr. 1.januar 2005. I f.eks. Tyskland og Storbritannien er der et millionfradrag, før der foretages en procent-beskatning.  Iflg. tilgængelige oplysninger i pressen har den danske stat de seneste 10 år hentet omkring 3,4 mia. kr hjem i arveafgifter.  Denne bobeskatning er - set fra min arbejdsstation - taget fra allerede beskattede penge.

Den nyeste revision (ikrafttræden 2008) fortsætter med bobeskatningen; kunne vi dog bare (igen!) lære lidt af Sverige i dette skatteplagede lille land. Jeg har været med til bobehandling adskillige gange og det irriterer mig fortsat ganske voldsomt, at der FORTSAT vil være en bobeskatning i DK.
 

Powered by WordPress