hulegaard.eu

October 10, 2007

Det usynlige sind

Filed under: Psykiatri, Sind — hulegaard @ 4:40 pm

Den 10. oktober er det SINDETS DAG, den dag, hvor der er mulighed for at få skabt opmærksomhed om sindslidendes problemer. Baggrunden for markeringen skal findes i WHOs årlige Mental Health Day.

Det påstås, at omkring 500.000 danske personer i større eller mindre grad stifter bekendtskab med sindets sygdomme. Som alle statistikker skal der nok drysses det berømte gran salt ned i gryden. Tilbage står, at hver anden eller tredie familie berøres enten direkte eller inddirekte af psykiske lidelser.

Refleksion

Det tankevækkende er, at de somatiske lidelser - modsat de psykiatriske - fremhæves i behandling og omsorg; forklaringerne kan være flere, alt efter hvem der spørges hvordan og under hvilke forhold.

De helt tunge kroniske psykiatriske lidelser som manio-depressivitet og skizofreni kan være yderst invaliderende for patienten, men også være en voldsom belastning for de nærmeste omgivelser.  Når man(d) har oplevet begge disse typer i de nærmeste cirkler i mange år som pårørende, forstås nogle faktorer, der er helt ukendte for dem, der “slipper for denne oplevelse”.

Det positive er, at der fokuseres på emnet “Det menneskelige sind” med målrettet oplysning og forbedrede behandlingsplaner over tid.  Måske kommer den dag, hvor “et brækket ben” og “en depression” er “ligeværdige”.

Powered by WordPress