hulegaard.eu

April 19, 2008

Betinget assistance i Augustenborg

Filed under: Psykiatri, Augustenborg, Assistance — hulegaard @ 9:11 pm

Hertugbyen Augustenborg er nu sammenlagt med Sønderborg i en kommune (ca. 76.000 indb.). Vi er på Als, endnu en smuk plet på Danmarks-kortet.  Als er Danfoss, men Als er også historie og meget andet. Selve Augustenborg by har ca. 6.600 indbyggere og kendes måske mest for det fantastisk smukke slot (bill).

Augustenborg slot

Slottet og dets smukke omgivelser har siden 1932 fungeret som psykiatrisk hospital. Sammen med f.eks. Skt. Hans hospital ved Roskilde eksempler på yderst seværdige regier for behandlingen af psykiatriske lidelser.

Området huser såvel stationær almen som B/U psykiatri samt distrikspsykiatri og er et betydningsfuldt område af Region Syddanmarks psykiatri (i Psykiatricenter Midt).

Betinget assistance

I forbindelse med slottet ligger der forskellige lavtliggende bygninger, hvor slottets ansatte boede i “gamle dage”.  Under min vej ud fra slotsområdet kom jeg ind i denne - nærmest - bygningslabyrint (Hofgaarden).  Det eneste menneskelige synlige væsen var en ældre herre i kørestol, der sad og kikkede på dette “fremmede menneske-eksemplar”.  Og så blev det spændende :-) !

Jeg spurgte om den nærmeste udgang af denne slots-appendix-labyrint.  Han så på mig og nikkede langsomt, medens han sagde:”Jaaaah, jaaah, men kan du ikke hjælpe mig med at plukke nogle blomster…først?”.   Nogle gange rummer det sidste ord i en sætning hele værdien ;-) !

Selvom jeg nærmer mig seniliteten :-) , var jeg straks klar over, at “der skulle betales”.  Så jeg lånte hans uskarpe Fiskars saks og begyndte at klippe gule påskeliljer fra det store blomsterbed. “Er det nok?”, spurgte jeg.  “Nej, flere endnu!”,svarede kørestolsbrugeren , medens han med let sprød og utydelig stemme begyndte at fortælle om sin nylige rygoperation.

Omsider var bukketten stor nok og han blottede nogle få tænder af forskellige farver, medens han “betroede mig den nemmeste vej” ud af Augustenborgs svar på det nederlandske “Begijnhof” :-) .

Refleksion

Trods lettere tidnød morede optrinet mig. Et positivt bevis på, at selvom man er kørestolsbruger, er det muligt at “stille betingelser”.  Selvfølgelig havde blogejeren fundet en vej videre, når det har kunnet lade sig gøre i 10+ mill - byområder, men alligevel…. :-)

Hvis man er til påskeliljer, var det faktisk en fyldig og pæn buket….denne eftermiddag i hertugbyen Augustenborg, hvis gamle bydel ligger så smukt ved Alsfjorden. 

Next Page »

Powered by WordPress