hulegaard.eu

October 6, 2007

Blommen i et æg

Filed under: Kolesterol, Aeg, Univ. of Wisconsin — hulegaard @ 11:27 am

Så er den der igen. Der er lavet en kæmpestor undersøgelse af forskere, der viser det modsatte af tidligere viden. Denne gang er emnet “æggets sundhedsvirkning”.  Mit forhøjede kolesteroltal skyldes - mener min udmærkede prakt.læge og mange andre - kosten, herunder for mange æg. Lad det være sagt: Jeg elsker landbrugsprodukter!  Derfor har det været med en inderlig sorg, at jeg har sat mit æggeforbrug dramatisk ned til et par stykker/mdr.

Undersøgelsens resultater

Ny forskning fra University of Wisconsin (USA) har påvist, at kvinder mellem 24 og 59 år kan forebygge aldersblindhed ved at indtage et æg om dagen livet igennem. (Min 90-årige mor lider meget af aldersblindhed, trods hendes æggespisning gennem mange år, men hun bor heller ikke i Wisconsin, USA :-) ). Herhjemme fortæller en speciallæge til tjek.dk, at æggeblommen indeholder nogle antioxidanter (carotenoider), der holder de skadelige frie radikaler nede. En af de afledte effekter er, at det bevarer pigment-tætheden i øjet. Han fortsætter:” Æg har ingen eller kun en minimal betydning for kolesteroltallet.

 

 På et tidspunkt satte en dansk læge sig for at undersøge sagen. Hans spiste syv-otte æg om dagen - uden at hans kolesteroltal steg”.  Æg indeholder iflg. det oplyste gode flerumættede fedtsyrer og en type af de sunde fedtsyrer kaldet fosfolipider, der understøtter funktionen af nervevæv. Og til slut - til glæde for andre ægge-elskere citeres den danske speciallæge: “Æg er jo livgivende. Det indeholder alt det, som et foster skal bruge for at overleve!”

Refleksion

Det er en del år siden, jeg var foster :-) . Jeg er (gudskelov) ikke quinde mellem 24-59 år. Derfor falder jeg måske udenfor undersøgelsens videnskabelige konklusioner, men jeg har besluttet ovenpå denne videnskabelige udredning, at jeg vil leve livet farligt og bevilge mig selv nogle flere af de dejlige æg fremover….ægge(h)viden eller ej:-)

Powered by WordPress